Izabrani predsjednik države Zoran Milanović dao je izjavu novinarima nakon svjedočenja na zagrebačkom Županijskom sudu u aferi dnevnice.

Galerija


"Nažalost, sustav isplate dnevnica bio je takav da je, onima koji su imali uvid u sustav, omogućavao isplate milijuna kuna. Čuli ste moje svjedočenje i iz njega možete sve zaključiti. Ja nisam sud, ne mogu suditi", rekao je Milanović. Dodao je da će sud morati odlučiti na temelju grafološkog vještačenja.

Vezani članci Mislav Bago, Marija Miholjek i Saša Kopljar - 3 Mislav Bago analizira sukob premijera i predsjednika: "Njihova vojska je ukopana. Ali ja zapravo mislim da oni uživaju..." Zoran Milanović Milanović ponovno udario po Plenkoviću: ''Gdje da sjednemo, u krilo? On bi samo sjedio. Nema sjedenja, nismo anemični''

Na pitanje čiji su sporni potpisi na nalozima, Milanović je rekao kako će to ustanoviti sud. Komentirao je i aferu ministra zdravstva Milana Kujundžića.

"Previše je toga bilo u posljednje dvije godine i ne mislim samo na ministra Kujundžića. Vlada mora biti političko tijelo sastavljeno od ljudi koji imaju određenu političku težinu, ugled i utjecaj.

Ako je Vlada previše tehnička, onda imamo probleme", izjavio je Milanović nakon svjedočenja.

"To nije stvar samo ministra Kujundžića, tu ima previše dužnosnika koji krivo ispunjavaju imovinske kartice", dodao je.

Milanović kaže kako sustav ispunjavanja imovinskih kartice treba biti rigorozan i kako treba promatrati iz koje sfere dolaze osobe koje krivo ispunjavanju imovinske kartice.

Komentirao je i broj savjetnika koji će imati kada preuzme dužnost. "Bit će to mali broj, ali ne radi ušteda. Ne želim parirati Vladi u svakoj sferi njezine nadležnosti." Upitan je li Lozančić pristao, rekao je kako razgovaraju.

"Savjetnik za nacionalnu sigurnost mora postojati. Ovo drugo pokazatelj je stremljenja predsjednika društva. Neću imati savjetnika za društvene djelatnosti. To je kao da glumiš da imaš potpredsjednika Vlade za sferu za koju nisi nadležan", rekao je Milanović.

O inauguraciji na Pantovčaku kazao je kako će biti bez pompe, kako je i najavljivao. "Bit će u onim prostorima u prizemlju one zgrade gore. Rekao sam koji su kriteriji i nadam se da se nitko neće uvrijediti", kazao je.

Komentirao je i činjenicu da će predsjednica na odlasku uzeti mogućnost plaće 6+6 i Ured. "Ne znam hoćete li mi vjerovati da sam zaboravio da ta mogućnost uopće postoji. Vjerojatno zato što predsjednik Josipović nije posegnuo za tim, ali ako predsjednica smatra da je to potrebno, onda neka uzme", kazao je.