Želja Zorana Milanovića, novoizabranog predsjednika, je da predsjedničku prisegu odradi bez pompe i spektakla. On tu svečanost želi obaviti na novom radnom mjestu, na Pantovčaku.

Galerija


Novoizabrani predsjednik Zoran Milanović svečanu prisegu želi odraditi skromnije od svojih prethodnika. Zasad je poznat samo datum 7. inauguracije. Sve dosadašnje inauguracije počinjale su točno u podne, a pozornica za veliku ceremoniju bila je Markov trg. Prostor je to na koji stane puno uzvanika, domaćih i stranih gostiju, glazbenika, ali i znatiželjnih građana. Takav događaj nije trebao samo režisera već i zahtjevnu logistiku.

Vezani članci Inauguracija samo što nije počela - 6 Posljednje ušminkavanje: Inauguracija samo što nije počela, radnici metu, razvlače tepih... Generalna proba za inauguraciju Zorana Milanovića - 5 Generalna proba: Pogledajte posljednje pripreme za inauguraciju izabranog predsjednika Zorana Milanovića

Sve to za mjesec dana u uredu predsjednika neće biti potrebno. Na skromnoj ceremoniji bit će uzak i ograničen krug gostiju pred kojima će položiti i potpisati prisegu. Osim predsjednice u odlasku, doći će uži kabinet Vlade, predsjedništvo Sabora, načelnik glavnog stožera i predsjednik Vrhovnog suda, Milanovićev tim iz kampanje, prva dame i ustavni suci. Stranih državnika neće biti.

Ovim potezom Zoran Milanović izbjegao je sve zamke državnog protokola pa mu na inauguraciji neće sjediti oni neočekivani, ali i gosti opterećeni optužnicama. Manje će posla imati policija i osiguranje kojima su inauguracije na Markovu trgu bile sigurnosni izazov jer su se takvi događaji nadzirali i iz zraka i sa zemlje. S okolnih zgrada vrebalo je budno oko snajperista, a sve to, naravno, i košta.

Za ovu inauguraciju već je osigurano više od 600 tisuća kuna, a ako je suditi po željama Zorana Milanovića potrošit će se daleko manje jer je Pantovčak objekt koji se već štiti. S obzirom na to da stranci ne dolaze daleko je lakše sve kontrolirati. No, bit će zanimljivo vidjeti i hoće li i kakvu ulogu imati na ovakvim ceremonijama sveprisutna počasna straža.

Markov trg idealan je za organizaciju takvih, pompoznih svečanosti. Dosad je primao zborove i orkestre kao dio programa, a uz već zacrtani protokol, predsjednici su bili domaćini i svečanog prijema za visoke goste. Dosad je ručak bio organiziran u palači Dverce, no ako je suditi po Zoranu Milanoviću koji je sve promijenio teško je vjerovati da će se ta praksa i nastaviti.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr