Snježni prekrivač zabijelio je dijelove zemlje. Zbog snijega i poledice iz Policijske uprave splitsko-dalmatinske, kao i iz Hrvatskog autokluba (HAK), upozorili su vozače na brzinu te da ne kreću na put bez zimske opreme.

Galerija


Iz PU splitsko-dalmatinske kažu kako je vožnja u ovakvim vremenskim uvjetima otežana te apeliraju na oprez vozača. ''S obzirom na to da u zaleđu Splitsko-dalmatinske županije pada snijeg, vozače upućujemo da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama te da ne kreću na put bez zimske opreme. Upravljanje vozilima u ovakvim uvjetima je otežano, stoga pozivamo vozače na oprez i prilagođavanje vožnje uvjetima na cesti.

Zakon o sigurnosti prometa na cestama propisuje kako je zimska oprema obvezna u trenutku kada na prometnicama nastupe zimski uvjeti, točnije kada je kolnik prekriven snijegom ili kada je na kolniku poledica. Podsjećamo sve vozače da poštuju ograničenja brzine te da vožnju prilagode stanju na cesti i uvjetima vidljivosti'', napisali su u priopćenju iz PU splitsko-dalmatinske.

Kiše i snijega ima u Zagori ima i kiše i snijega, a zabijelili su se Knin, Drniš, Muće, Dicmo, Trilj, Mosor, javlja Dalmacija danas. Najviše je snijega palo na Zelovu, čak 15 centimetara.

 

Snijeg u Lici i Dalmaciji
Zadarsko zaleđe u snijegu Foto: Marko Dimic

Snijeg u Lici i Dalmaciji
Snijeg u Gračacu - 1 Foto: Marko Dimic

Snijeg u Lici i Dalmaciji
Snijeg u Gračacu - 6 Foto: Marko Dimic
 

Iz Hrvatskog autokluba (HAK) također upozoravaju vozače na trenutačno stanje na cestama, a zabranjen je i put za određena vozila. ''Snijeg otežava vožnju mjestimice u dalmatinskom zaleđu i Lici. Mokri su i skliski kolnici u većem dijelu zemlje, a zbog niskih temperatura moguća je poledica, posebice u Lici i Gorskom kotaru. Vozačima savjetujemo da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama i ne kreću na put bez propisne zimske opreme. Zimski su uvjeti i zabrana prometa za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama, a za ostala vozila obavezna zimska oprema na cestama u Gorskom kotaru, Lici i unutrašnjosti Dalmacije'', stoji na stranicama HAK-a.

Zaleđena cesta Brza reakcija spriječila sudar na zaleđenoj cesti, gledali su se u oči dok su pokušavali izbjeći nesreću

Sanjkalište na Cmroku - 1 Zbog previsokih temperatura: Bandićeva tvornica snijega na Cmroku prestala s radom

Kažu kako će se voziti po mokrim i skliskim kolnicima u većem dijelu zemlje, a na cestama u gorju još se očekuju poteškoće zbog snijega uz moguće zabrane za pojedine skupine vozila.  Uz pad temperature moguća je poledica, osobito na mostovima, nadvožnjacima i vijaduktima. U kotlinama Gorskog kotara i Like te u središnjim predjelima ujutro je moguća magla.