Srbiju ne bi trebala iznenaditi službena hrvatska stajališta o "Oluji", rekao je srbijanski ministar vanjskih poslova Ivica Dačić u ponedjeljak i poručio da dvije zemlje trebaju gledati u budućnost, ali su razgovori "teški" jer hrvatski dužnosnici "negiraju i relativiziraju zločine".

Galerija +0 Ivica Dačić (Foto: AFP)

Hrvatska je "možda jedina država u EU, a vjerojatno i u Europi, koja slavi etničko čišćenje", rekao je Dačić za provladinu komercijalnu televiziju Pink pošto je u nedjelju u Hrvatskoj obilježena 23. godišnjica vojno-redarstvene operacije Oluja kojom je Hrvatska vratila pod svoj suverenitet okupirana područja.

Vezani članci Ilustracija Što sve sadrži optužnica protiv četvorice hrvatskih pilota? Objavljeni detalji Aleksandar Vučić Aleksandar Vučić objavio video o Oluji pa poručio: "Nikada više nećemo šutjeti..."

Dačić je osporio tvrdnje hrvatskog premijera Andreja Plenkovića o velikosrpskoj agresiji na Hrvatsku.

"Rat u Hrvatskoj nije nastao tako što je Srbija izvršila agresiju, već su Slovenija i Hrvatska izvršile nelegalnu secesiju, pa je slijedio odgovor savezne vlade koju je vodio Ante Marković, dakle, Hrvat", ustvrdio je Dačić.

Ocijenio je da Hrvatska stalno forsira tezu relativiziranja i negiranja zločina, ali i da "objektivni povijesni problemi ne trebaju biti tema i temelj u razgovorima o budućnosti".

Nadalje je kazao da je u Hrvatskoj 1991. godine živjelo 580.000 Srba, koji su tu "bili stoljećima", pa nastavio "Nitko nije otišao odavde (iz Srbije) da diže ustanak u Hrvatskoj, već su se ljudi osjetili ugroženima poslije proglašenja nove neovisne države Hrvatske".

Odbacio je ocjene o velikosrpskoj agresiji kao fikciju. "Lažno se govori o velikosrpskoj agresiji. Velika Srbija nikada nije postojala, to je fikcija, i nažalost nikad je nije bilo". Zatim je optužio Hrvatsku.

"S druge strane, imali smo NDH ili veliku Hrvatsku koja je dolazila do Zemuna, Novog Pazara, Šapca, koja je obuhvatala cijelu BiH. Ako je neko izvršio agresiju, izvršila ju je Hrvatska u Drugom svjetskom ratu", citira Dačićeve ocjene TV Pink na svom internetskom portalu.

O reakcijama u Hrvatskoj na izjavu predsjednika Srbije Aleksandra Vučića koji je odnos Hitlera prema Židovima usporedio s odnosom Hrvata prema srpskom narodu, Dačić je naglasio da je jedan od ideologa NDH Mile Budak baratao tezom da "trećinu Srba ubiti, trećinu protjerati, trećinu pokatoličiti".

Srbijansko Ministarstvo vanjskih poslova razočarano je činjenicom da je izaslanstvo Izraela sudjelovalo na proslavi obljetnice "Oluje" u Kninu ocijenivši kako je to "nemoralno i prema vlastitom narodu, židovskom narodu, jer je toliko Židova nastradalo u Jasenovcu, a hrvatski režim relativizira židovske žrtve", rekao je Dačić.

Ponovio je ocjenu da je akcija "Oluja" najveće etničko čišćenje u Europi poslije Drugog svjetskog rata" pa su zato mnoge države otkazale sudjelovanje u proslavi baš zbog te činjenice jer je od 2000. godine u Hrvatskoj 180.000 Srba, ustvrdio je nadalje Dačić.

Odbio je komentirati govore i poruke hrvatskih dužnosnika na proslavi u Kninu u nedjelju kazavši da je "to stvarno pokušaj relativiziranja i pranja vlastite povijesti. Nitko ne može precrtati povijest Hrvatske u Drugom svjetskom ratu".

U Hrvatskoj se nižu reakcije na skandaloznu izjavu srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića, koji je Oluju usporedio s Holokaustom. Propituje se i uloga Milorada Pupovca, koji je u Bačkoj Palanci slušao taj govor.

Predsjednik HNS-a i njegov koalicijski partner Ivan Vrdoljak ga brani, dok HDZ-ovci pozivaju na razgovor. Šef HSS-a Krešo Beljak smatra da je trebao biti u Hrvatskoj, a ne Srbiji, dok bivši ministar branitelja Predrag Matić kaže - Pupovac je trebao uputiti jasnu poruku Vučiću. ''Kada govorimo o takvim događajima, trebali bi se u najmanju ruku pokupiti i otići s takvog događaja i pokazati što misle o tome što je tada rečeno'', kazao je Matić. (I.D. / Hina)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju