Obavijesti Video Pretražite Navigacija
O ULAGANJU U HRVATSKU

'Kad vidi ovršni zakon, svaki ulagač pobjegne glavom bez obzira'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ivana Petrović osvrnula se na posjet premijera Tihomir Oreškovića Francuskoj.

Hrvatski premijer Tihomir Orešković posjetio je u ponedjeljak predsjednika francuske vlade Manuela Vallsa, a na sastanku su razgovarali o gospodarskoj suradnji Francuske, konkretno nabavci hrvatske opreme za francusku vojsku i policiju. Iako je Orešković izjavio da postoji obostrani interes za investicije, razgovor o budućoj suradnji nije vodio s predsjednikom države Françoisom Hollandeom već s premijerom Vallsom koji se nije oglasio nakon njihovog sastanka.

Pročitajte i ovo Modna revija, ilustracija Uskoro novi kriteriji Francuska donijela mjere protiv brze mode Francois Verove Vodio dvostruki život Potpuno nevjerojatno! Serijski silovatelj pojavio se u TV kvizu u trenutku kada ga je policija tražila zbog 31 silovanja i ubojstva

Oreškovićev posjet Parizu analizira Ivana Petrović.

Zašto premijera Oreškovića nije primio predsjednik Hollande?

'U svakom slučaju predsjednik François Hollande, ako gledamo francuski politički sustav, je razina koja prima premijere zemalja koji imaju parlamentarni sustav kao što je Hrvatska. Prije ovog posjeta bilo je govora da će se Orešković naći sa predsjednikom Hollandeom, no do tog susreta nije došlo. Predsjednik François Hollande je u Francuskoj, nije nigdje izvan zemlje, ovog vikenda je bila velika proslava sto godina bitke kod Verduna, navodno su i danas neke komemoracije pa je oko toga zauzet. U svakom slučaju, primio ga je predsjednik Vlade Valls i glavna tema je bila gospodarstvo. Razgovaralo se jednako tako i o skorom sastanku, nastavku Berlinskog procesa, Europskoj uniji. Zbog čega premijer Valls, a ne predsjednik Hollande, ne znam, možda tome doprinosi na neki način i dosta loša percepcija Hrvatske među našim zapadnim partnerima. Sjetimo se samo, francuski Le Monde je već na početku mandata ove vlade bio dosta skeptičan, Liberation je nedavno objavio jedno otvoreno pismo po mom sudu puno pretjeranih i netočnih činjenica, ali je otvoreno pismo koje su potpisali francuski intelektualci među kojima i poznati konzervativni mislilac gospodin Finkielkraut početkom devedesetih veliki prijatelj Hrvatske, prijatelj pokojnog profesora Mirka Grmeka. Sam premijer će dati intervju Le Mondu i možda će u toj utjecajnoj novini uspjeti pojasniti svoju perspektivu i stvarnu situaciju Hrvatske, ali i njezin međunarodni položaj. Kad govorimo o međunarodnom položaju ova bilaterala danas je utoliko važna što vidimo da naši najviši državni dužnosnici jako slabo bilateralno komuniciraju na najvišoj razini sa našim zapadnim partnerima'.

Osim sastanka sa Vallsom, tu je i sastanak s gospodarstvenicima, a svi se pitaju može li Orešković napraviti dobar posao u Francuskoj?

'U svakom slučaju francuska ekonomija i francusko gospodarstvo jedno je od tri najjače ekonomije Europske unije i doista postoji interes za ulaganje u Hrvatsku. Ali to isključivo ovisi o političkoj stabilnosti zemlje. Neću možda reći isključivo do kraja, ali u najvećoj mjeri i jednako tako o vladavini prava. Pogledajmo samo kako Hrvatska ima ovršni zakon – svaki ulagač kada vidi taj zakon pobjegne glavom bez obzira. Što se Francuza tiče, oni već grade našu zračnu luku, a ova tvrtka HS produkt, dakle tvrtka koja proizvodi oružje, je jedna ozbiljna tvrtka i ona je ušla u finale. Dakle, ona je ušla u najuži izbor za tender koje je raspisalo Francusko ministarstvo obrane. To je tvrtka koja zapošljava dvije tisuće ljudi. Ukoliko se taj tender dobije za to oružje bi se otvorilo još radnih mjesta u toj tvrtki. Ona devedeset devet posto svoje proizvodnje bazira na izvozu tako da se nadam da je premijer Orešković u ponedjeljak dao neku diplomatsku preporuku premijeru Vallsu za tvrtku i za taj tender. Premijer Valls nije rekao ništa, nama je službenik za odnose s javnošću francuske vlade rekao da premijer Valls ne govori ništa zbog toga jer Zagreb nije zatražio da i on nešto izjavi i sad se ne zna što je tu točno. Možda on nije htio ništa izjaviti ili je to nekakav spin za novinare - o tome možemo samo nagađati. Tako da nismo čuli njegovu stranu', rekla je Ivana Petrović.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene