Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Vrdoljak za Novu TV

'Nemir ne smije doći u naše redove niti dolazi'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ivan Vrdoljak, šef HNS-a, govorio je, među ostalim, o ponudama HSS-u.

I dok za finaliziranje dogovora o predizbornim koalicijama HDZ čeka novog predsjednika - na ljevici je otvorena pobuna dijela stranaka na koje računa Zoran Milanović u povratku na vlast.

Javno licitiranje ponudama HSS-u koji SDP želi na svojoj strani i velikodušno im nudi pet sigurnih mandata, ministra poljoprivrede, potpredsjednika Vlade, javne tvrtke... izazvalo je nezadovoljstvo kod najvjernijeg partnera SDP-a u Kukuriku koaliciji - HNS-a.

Gost Dnevnika Nove TV bio je Ivan Vrdoljak, šef te stranke.

Pročitajte i ovo Predrag Štromar i Andrej Plenković U tri izborne jedinice HNS dogovorio izlazak na izbore s HDZ-om: "Očekujemo jedan do dva mandata" Andrej Plenković Biografija predsjednika HDZ-a Tko je Andrej Plenković? Oborio je rekord Ive Sanadera i promijenio 30 ministara, a fotelja mu se trese zbog jednog čovjeka

Što Vi kažete na ovu ponudu HSS-u?

Nevjerojatan mi je uvod u ovaj naš razgovor gdje govori da smo nešto nervozni, da imamo nekakvih problema. Stvarno nema nikakvih problema. Mi više razgovaramo o tome što nas čeka nakon formiranja sljedeće vlade, jer je vrlo ozbiljna situacija nakon ovog neobičnog eksperimenta između Mosta i HDZ-a. Mi uopće nemam problema u razgovorima u koaliciji.

A jeste li znali za ponudu?

Pa da i ja nemam problem da bilo tko se nama pridruži tko će preuzeti odgovornost za resor i napraviti posao u tom resoru. I ako kolege iz HSS-a preuzimaju odgovornost u segmentu, ne potpredsjednika vlade, nego u ključnom mnistarstvu poljoprivrede i znaju što trebaju napraviti i donesu rezultate pa dobrodošli ljudi, baš lijepo.

Nagađa se da bi SDP ovom ponudom vama pokušao umanjiti utjecaj u budućoj koaliciji. Što vi mislite o tome?

Nemamo mi problem s tim, mi smo u prošloj vladi dobro funkcionirali. Mi smo čak u opoziciji zajedno funkcionirali pa smo srušili ovu neobičnu vladu što je bila. Tako da mi uopće nemamo problem smanjivanja utjecaja. Što znači smanjivanje utjecaja? Ne trebamo uopće tako razgovarati. Trebamo razgovarati tko može dati svoj doprinos u vrlo izazovnoj 2017. godini, tko će ispregovarati sa sindikatima 3 i pol milijarde kuna. Tako da utjecaj može biti zajednički posao. I naš utjecaj je bio sukladan našem rezultatu na izborima i našim mogućnostima upravljanjem pojedinim resorima jer smo donijeli rezultat i tako će biti isto i u sljedećoj vladi.

Jeste li definirali odnose s SDP-om i pozicije u slučaju da se vratite kao koalicija na vlast?

Pa jesmo prije osam mjeseci. Mi smo imali koaliciju prije osam mjeseci.

Koji su to uvjeti?

Pozicije na listi su bile...Nikad se ne dogovara prije izbora zato što ne znaš hoćeš li trebati neke druge koalicije potencijalne partnere tako da nema definiranja točnih detalja resora. Ali se razgovara o projektima koji se svakako moraju napraviti, a izgled liste će bii vrlo sličan ili potpuno isti kao i prije 8 mjeseci.

Cijelo vrijeme se licitira s brojem mandata. Što ako HSS dobije više od vas?

Dakle, ako dobijemo svi zajedno recimo 80 mandata onda će sigurno HNS unutar toga imati 14 mandata. Ako dobijemo 70 onda ćemo biti između 8 i 10. Što je opet irelevantno. Ja opet govorim - nama je pitanje zapošljavanja, investicije, izvoza, idnustrijske proizvodnje, pregovora sa sindikatima, fiskalne konsolidacije, refinanciranja 53 milijarde kuna u sljedećoj godini. Ljudi toliko toga imamo što moramo napraviti u sljedećoj godini da stvarno neki nemir ne smije doći u naše redove niti dolazi.

Vi sad u ovom trenutku vjerojatno vodite razgovore s Milanovićem. Imate neke uvjete. Je li točno da vi tražite sedam sigurnih mandata i tri minisatrstva?

Naša je pozicija da lista treba izgledati potpuno slično kao zadnji put. U brojevima od zadnji put mi smo dobili devet mandata. Sedam je bilo s lista, a dva smo dobili preferencijalnih, svojim glasovima. Taj slučaj će se nekako dogoditi i sad između sedam, osm, devet, 10 mandata. To nije niti fokus moj, niti od kolege Zorana Milanovića. Nego nam je fokus da pobjedimo na izborima, da damo građanima jednu stabilnu, normalnu, pristojnu vladu koja zna što radi. I o tome se razgovara, a izgled liste mogu građani vidjeti kako je izgledalo prije osam mjeseci, izgledat će sad vrlo slično.

Ali nekako se ti mandati moraju podijeliti?

Da, da. Tako smo napravili i prije 8 mjeseci. Tada smo dobili sedam sigurnih, zaradili smo još dva. Sad ćemo se dogovoriti da vrlo slično izgleda i bit će u okvirima kakvih je tada bilo.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene