Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nakon mirovinske reforme

Istražili smo u kojem će nam slučaju mirovina biti veća: Je li bolje štedjeti u oba stupa ili se vratiti u prvi?

Prosvjed protiv mirovinske reforme (Foto: Dnevnik.hr)
Prosvjed protiv mirovinske reforme (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Prosvjed protiv mirovinske reforme (Foto: Dnevnik.hr) Prosvjed protiv mirovinske reforme (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr +0 Marko Pavić, ministar rada i mirovinskog sustava (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/2 >>
Predstavnike države, privatnih mirovinskih fondova i ekonomskih stručnjaka pitali smo hoće li nakon reforme mirovine biti veće zato što građani štede u oba stupa ili je bolje vratiti se u prvi stup.

Država svaki mjesec prisilno uzme dvadeset posto plaće koju netko zaradi i stavlja na štednju u prvi državni i drugi privatni mirovinski stup. Predstavnike države pitali smo hoćete li imati veću mirovinu zato što štedite u dva stupa umjesto samo u jednom.

Pročitajte i ovo Zvonimir Rusjan Provjereno donosi 14 godina čeka rješenje za zasluženu mirovinu: ''Vjerojatno čekaju da umrem'' Uvođenje pravobranitelja za umirovljenike - 4 HZMO se oglasio Veliko razočaranje za mnoge umirovljenike: Dobili su manji dodatak od očekivanog

Nakon što su izradili cijelu reformu, oni odgovaraju ovako.

„Ne možemo to sa sigurnošću ovako reći“, kaže Iskra Primorac, ravnateljica REGOS-a

Predstavnici privatnih mirovinskih fondova koji nisu radili reformu, za razliku od države, znaju tu računicu.

„U ovom trenutku to, nažalost, nije tako, ali isključivo zbog ovog dodatka od 27 posto koji se primjenjuje samo na mirovine iz prvog stupa“, kaže Kristijan Buk, predsjednik Udruge društava za upravljanje.

Siguran novac ili veća mirovina?

A ekonomski stručnjaci kažu da smisao štednje u privatnim fondovima i nije da imate veću mirovinu, nego da novac bude sigurniji.

Osiguranje, što, da nas država ne pokrade? Da, tako je, jedna sigurnost da država neće olako dijeliti kao što olako dijeli u prvom stupu. Bitna razlika između prvog i drugog stupa jest to da država u prvom stupu kaže dat ću ovom dat ću onom, tko je lobista, tko uspije on će dobiti mirovinu iz prvog stupa“, kaže Željko Potočnjak, redoviti profesor Pravnog fakulteta u Zagrebu

Nakon što vam je država uzela dio plaće za prva dva stupa, pazite što ministar kaže koji je stup najbolji.

„Treći stup je trenutačno najpovoljnija štednja u Republici Hrvatskoj“, rekao je ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić.

Ministar: "Možda se u početku nisam dovoljno konzultirao sa svima"

Ubrzo je priznao i da se „možda u početku nije dovoljno konzultirao sa svima“

Da se konzultirao, možda bi državna predstavnica netom prije izglasavanja reforme u Saboru barem otprilike znala kako će reforma utjecati na visinu mirovine.

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene