Istražili smo kolike su plaće predsjednika sindikata te kako novcem od članarina raspolažu.


Jedan od sindikalnih vođa, Vilim Ribić, u srijedu je zrakoplovom otputovao iz Zagreba za Bruxelles i to poslovnom klasom. Zbog toga je dobio kritike, a postavilo se i pitanje je li to putovanje platio osobno ili novcem sindikalnih članova. Istražili smo kolike su plaće predsjednika sindikata te kako novcem od članarina raspolažu.

Vezani članci Slika nije dostupna Predsjednik Milanović informacije o putu na Mljet skriva kao zmija noge: Otkrivamo ima li na to pravo Vilim Ribić (Foto: Damir Sencar/HINA/POOL/PIXSELL) "Kupnjom upitnih aviona i hipertrofiranjem veteranskih prava depresija se samo produbljuje"

Let poslovnom klasom predsjednika Matice hrvatskih sindikata Vilima Ribića, iz Zagreba za Bruxelles, pokrenuo je niz pitanja. Je li putovanje platio osobno ili novcem sindikalnih članova.

'Počinju pregovori i počinje ponovno kampanja protiv čelnih ljudi sindikata', rekao je Vilim Ribić.

Iz Matice hrvatskih sindikata odbijaju mogućnost da je put plaćen novcem skupljenim od članarina. Tvrde da ga je platila Europska unija.

'Ni iz članarine članova naših ne kupuju se te karte, niti se financira put. Karte direktno kupuje Exo', rekla je Mirela Bojić, glavna tajnica Matice hrvatskih sindikata.

Hrvatska ima 301 nacionalni i 297 županijskih - ukupno 598 sindikata. Financijsku reviziju morale su proći sve udruge, no ne i sindikati. Stoga je donesena odluka da se njihove revizije ne objavljuju javno na webu. No tvrde kako je sve pod nadzorom sindikalnih tijela.

'To i nije stvar koja bi se u krajnjoj liniji kada su sindikati u pitanju iznositi na taj način u javnost trebali bi biti transparentni prema članovima koji to financiraju i to i jesmo', dodala je Bojić.

No kolike su im plaće, javno ne žele reći. Sličan stav ima i predsjednik Samostalnog sindikata Hrvatske, Mladen Novosel. 'Definitivno to je isključivo su podaci koji se objavljuju tijelima udruženih sindikata. Kada ćemo dobivati 1 kunu iz državnog proračuna, apsolutno, ja ću iznijeti visinu svoje plaće i svoju imovinsku karticu', kazao je Mladen Novosel (SSSH).

Jedini koji ne krije svoju plaću je Ozren Matijašević. Za deset tisuća kuna vodi 53 tisuće članova sindikata. Pojedinačna članarina iznosi oko 40 kuna. Matijašević tvrdi kako se novac planski troši.

'Govorimo o stručnoj potpori, onda se to u najvećem dijelu odnosi na pravnu zaštitu', rekao je Ozren Marijašević (HURS).

Imovinska kartica Matijeviću ne bi radila problem. 'Nema problema objaviti imovinsku karticu i prije stupanja na dužnost i odlaska s dužnosti', dodaje Matijašević.

Tek 35% hrvatskih radnika članovi su nekog od sindikata. Treba li mijenjati zakon i uvesti pravilo da sindikalni čelnici predaju imovinske kartice pitali smo i povjerenstvo za sukob interesa - no od njih nikakav odgovor nismo dobili