Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Od sutra svaki učenik u školi mora imati udžbenike! 1. listopada naime, istječe rok koji je Ministarstvo obrazovanja svima dalo za nabavu knjiga. Provjerili smo što će se dogoditi onima koji to još nisu učinili. A ima ih.


Željko Murar vozio je čak 170 kilometara kako bi njegova kći sutra imala sve knjige. 'Ja sam iz Požege došao po udžbenike, znači 170 kilometara, da bih kupio dva udžbenika koja mi nedostaju jer ih nisam tamo mogao nabaviti', kazao je g. Murar. No za razliku od njegove kćeri, mnogi će i sutra u školu bez udžbenika. Na satu matematike u jednoj zagrebačkoj gimnaziji na klupi su većinom samo bilježnice. Tek tu i tamo - pokoja knjiga. 'Nemam još skoro ništa jer su ih dosta mijenjali. Što sam mogao nabaviti sam nabavio, ostalo ću kopirati', kazao je učenik gimazije Matija Ricov. 'Dovoljan je jedan po klupi, što će nam dva?!', dodao je gimnazijalac Luka Diklić.

Kazne individualna odluka profesora

Vezani članci Badnjak u Zadru Djed Mraz donio darove, ovakvoj čestitki se nisu nadali: U Zadru na Badnjak kažnjeno petero građana zbog nepridržavanja mjera Slika nije dostupna GOSPODAR KNJIGA Heroj s 2 razreda osnovne donosi znanje siromašnoj djeci

Ipak, nedostatak udžbenika ni prvih mjesec dana nije bilo dovoljno opravdanje da se ne napravi domaća zadaća. 'Ja imam tu sreću da imam predmet koji se predaje jedanput tjedno. Dakle oni su mogli u tih tjedan dana posuditi i prepisati što je bilo za domaću zadaću. Nažalost, one koji to nisu napravili sam morala kazniti', kazala je profesorica psihologije Mirela Kosar. Hoće li kazniti ili ne onoga tko sutra dođe na nastavu bez udžbenika, bit će individualna odluka profesora. 'Bez udžbenika se ne može danas obrazovati dijete, jer je to nužno. Svi domaći zadaci koje učenik mora odraditi su tamo, a ako on ne radi samostalno, ništa nismo napravili', smatra ravnatelj IV. gimnazije Milivoj Miliša.

U knjižarama pak, gužve više nema. 'Već u zadnjih par dana gužve su se smanjile, eventualno se događa neka zamjena udžbenika. U pravilu osnovna škola je riješena, srednja škola je još aktivna', kazao je voditelj prodaje Školske knjige Darko Knežević. A nakon razmjene, poklanjanja, te kupnje udžbenika, rupe u školskoj torbi popunit će se - kopiranjem knjiga.