Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Fizika izbor za najviše učenika

Ispite Državne mature 108 učenika riješilo sa 100 posto

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Od oko 35.000 učenika čak 108 njih ispite je riješilo sto posto, pokazali su rezultati Državne mature.

Ispitima Državne mature 2015./2016. pristupilo je nešto više od 35 tisuća učenika, a čak 108 njih ispite je riješilo sto posto, pokazali su rezultati Državne mature predstavljeni u ponedjeljak na konferenciji za medije u Nacionalnom centru za vanjsko vrednovanje obrazovanja u Zagrebu.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna 36.232 pristupnika Rezultati države mature: Učenici odlični u fizici, najlošiji u etici Slika nije dostupna Maturanti konačno dočekali OBJAVLJENI rezultati državne mature, evo što su sve morali znati!

Državna matura 2015./2016. provedena ja regularno i profesionalno i prema pravilima struke, istaknuto je na konferenciji za novinare.

Ispitima je pristupilo 30.619 redovnih učenika, a kad se računaju i svi ostali pristupnici, ukupan je broj 35.527 učenika. Među njima je 12.981 učenik gimnazija i 17.638 učenika strukovnih škola.

Od izbornih predmeta najmanje učenika ove je godine polagalo glazbenu umjetnost - njih 14, a najviše fiziku - ukupno 9094 učenika. Na drugom mjestu izbornih predmeta bila je biologija, a na trećem politika i gospodarstvo, koje je polagalo 7159, odnosno 6396 učenika.

I gimnazijalci i strukovnjaci najbolje su znanje, u prosjeku, pokazali u rješavanju obveznih ispita iz stranih jezika - engleskog i njemačkog, a najlošije su rješavali matematiku na A razini.

Od izbornih ispita učenicima učenici gimnazija najbolje su riješili psihologiju i biologiju, a najlošije geografiju i sociologiju, dok su su učenici strukovnih škola najbolju prosječnu riješenost izbornih ispita imali iz politike i gospodarstva i likovne umjetnosti, a najslabiju iz sociologije i geografije.

Najmanje nedovoljnih ocjena iz obveznih predmeta bilo je iz engleskoga jezika na A razini, a najviše iz hrvatskog jezika na B razini, a iz izbornih predmeta najviše se "padalo" na sociologiji, a najmanje na likovnoj umjetnosti.

Od obveznih predmeta najviše petica bilo je iz engleskog jezika na A razini, a najmanje iz hrvatskog jezika na B razini. Od izbornih predmeta najviše petica bilo iz psihologije, a najmanje iz geografije.

Državnu maturu nisu položila 222 učenika. Čak 108 učenika riješilo je ispite sto posto, a 41 učenik riješio je jedan ispit više razine u potpunosti, dok su četiri učenika u potpunosti riješila dva ispita više razine.

S ispita je izostalo ukupno 1161 učenik, od čega neopravdano 859, a opravdano 302.

Ovogodišnji dobitnik nagrade Marin Soljačić, koja se dodjeljuje maturantu koji postigne najbolji rezultat iz testa matematike na A razini i fizike i uz koju ide i pet tisuća dolara, ove je godine Nikola Jalšenjak iz 15. zagrebačke gimnazije.

Matura je prošla u miru, podignuta je razina sigurnosti, najveća moguću koju su nam stručnjaci savjetovali, tako da su učenici imali mir i mogli su se koncentrirati na rješavanje zadataka, kazala je ravnateljica Centra Maja Jukić aludirajući na prošlogodišnje krađe ispita koji su u javnosti opteretili državnu maturu. (Hina)
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene