Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Traže stavku Šustara

'U pitanje su dovedeni i milijuni eura koje je Hrvatska imala na raspolaganju'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Inicijativa 'Hrvatska može bolje' traži ostavku ministra obrazovanja Predraga Šustara zbog problema koji su nastali u provedbi kurikularne reforme.

Inicijativa Hrvatska može bolje koja okuplja učitelje i učiteljice, gotovo 200 udruga, sindikate SSSH, Maticu Hrvatskih sindikata, Sindikat hrvatskih učitelja, Sindikat Preporod i druge, te razne pojedince najavila je na današnjoj konferenciji za novinare prosvjed podrške Cjelovitoj kurikularnoj reformi.

'Obrazovanje je nacionalni javni interes! Nemar politike i institucija doveo je u pitanje obrazovnu reformu, ali i u pitanje su dovedeni i milijuni eura koje je Hrvatska imala na raspolaganju za povući iz Europske unije', naglasila je Eli Pijaca Plavšić iz Inicijative Hrvatska može bolje.

Pročitajte i ovo Boris Jokić Analiza za Dnevnik Nove TV Boris Jokić o ključnim trenucima za Hrvatsku: "Nakon izbora slijedi velik test, a najveća je zabluda..." Boris Jokić i Sabina Tandara Knezović, reporterka Dnevnika Nove TV "Radi se o patološkim odnosima" "Muškarci u odijelima na TikToku izgledaju blesavije nego što jesu": Boris Jokić analizira kampanju, poruke biskupa...

Organizacije civilnog društva okupljene u Inicijativu 'Hrvatska može bolje' traže i ostavku ministra Predraga Šustara.

'Pozivamo na političku odgovornost ministra obrazovanja, znanosti i sporta Predraga Šustara te tražimo njegovu ostavku. Pozivamo i saborski Odbor za obrazovanje, znanost i kulturu da preispita svoju odluku”, naglasio je u ime Inicijative Nikola Baketa.

Prosvjedi zbog nezadovoljstva smjerom u kojem se razvija kurikularna reforma i ostavke Borisa Jokića s mjesta voditelja ekspertne radne skupine za kurikularnu reformu, održat će se u desetak hrvatskih gradova, ali i u Londonu, Budimpešti, čak i Šangaju, poručuju iz inicijative 'Hrvatska može bolje'.

Od govornika na prosvjedu će biti samo stručnjaci - učitelji, profesori, ali i roditelji. Tvrde da ih ne zanima politika - ni lijevo, ni desno, samo obrazovanje.

Ističu kako ni prošla Vlada nije za njega previše marila, a ni ova se nije odazivala ni na pozive za razgovorom.

'Mi želimo da proces izrade Cjelovite kurikularne reforme bude transparentan. Danas smo primili mail da javna rasprava počinje sutra i pozivamo sve zainteresirane i sve građane da se uključe u raspravu', istaknula je Ida Lohar, članica Stručne radne skupine za Likovnu kulturu i Likovnu umjetnost.

U Zagrebu i do 50.000 ljudi

Željko Stipić iz Preporoda za Dnevnik.hr kazao je kako se detalji prosvjeda još utvrđuju, ali da se očekuje, prema različitim procjenama, samo u Zagrebu između 10.000 i 50.000 ljudi.
Među sindikatima koji će sudjelovati u prosvjedu tri su školska pojedinačno, a u potporu će doći još barem tri sindikata - nezavisni cestarski te dva sindikata dječjih vrtića.

'Zamišljeno je da se sudionicima prosvjeda obrate predstavnici roditelja, učenika, a stavovi organizatora će biti izrečeni kroz voditelje skupa', kazao je Stipić.

Njihovi zahtjevi su da radna skupina predvođena Jokićem nastavi sa svojim radom prema okvirima koji su zadani od početka, drugo je da se odbace zaključci saborskog odbora za širenjem skupine jer to objektivno u ovoj situaciji usporava cijelu priča i dovodi u pitanje nastavak reforme, navodi Stipić. Treće je da se kroz poruku vrlo jasno progovori o važnosti obrazovanja.

Na skupu, kako kaže Stipić neće biti političkih govornika. 'Naš stav je dalje od politike, to ovom prosvjednu ne bi dobro došlo', kazao je.

'Sudjelovat će svi veći gradovi i to će sve biti na jednom video linku na središnjem zagrebačkom trg', kaže Stipić.
 


 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene