Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Unatoč gospodarskim problemima Vlada je ustrajna u svom optimizmu.


Ministri Zorana Milanovića najavljuju da će se rezultati njihove investicijske politike jasno vidjeti krajem godine. da bi privukli još više privatnih ulagača, iz Vlade su odlučili da svako novo radno mjesto u proizvodnji nagrađuju velikim iznosom eura.

Vezani članci Vili Beroš Beroš objavio broj novih slučajeva zaraze u Hrvatskoj, kritizirao i istupe zdravstvenih radnika koji se nisu cijepili Članovi Vlade tradicionalno pozirali za zajedničku fotografiju Članovi Vlade tradicionalno pozirali za zajedničku fotografiju: Počinje odbrojavanje do prvog odlaska?

Temelji Vladinog investicijskog ciklusa još nisu udareni no Milanovićevi ministri su maksimalno optimistični. Ulagački tsunami najavljuju za drugu polovici godine. Procjenjuju da će se milijardu eura investicijskih ugovora osjetiti na brojkama koje će donijeti zadnji kvartal ove godine.

'Ja očekujem da će to ipak malo omesti ove loše prognoze HNB-a i da će ići u korist smirivanju stanja odnosno da bi stopa rasta stabilizirala možda čak i pozitivnom dijelu', kaže ministar Grčić.

Država sa svojim projektima može pogurati gospodarstvo ali ga ne može dovući do blagostanja. Taj posao mogu odraditi samo velike privatne investicije koje nas nažalost i dalje zaobilaze zbog prekompliciranih procedura. Vlada ulagače zato želi privući novim Zakonom o investicijama koji predviđa visoke poticaje za nova radna mjesta.

>> 'Packa' Svjetske banke Vladi zbog barijera privatnim investicijama

'Poticat će se sa do 9 tisuća eura ovisno o regiji i o djelatnosti u kojoj se otvara radno mjesto. Očekuje da će zadnji kvartal ove godine pokazati prve rezultate onoga što je Vlada radila', rekao je ministar Maras.

Investicije lokalne samouprave trebale bi se pojačati uz pomoć centralne vlasti. Država će im dati s 30 milijuna kuna za pripremu projekata koji bi u konačnici iz fondova EU trebali povući pola milijarde eura besplatnog novca.

No trenutne brojke ne idu u prilog Vladinom optimizmu. Industrija je i dalje u crvenom a izvoz stagnira zbog eurorecesije. Da su rezultati loši priznao je ministar Linić iz Brisela uz nadu da će se u drugoj polovici pokrenuti investicije koje će preokrenuti trendove.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.