Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Iako je sam prosvjedni skup protiv uvođenja ćirilice na natpisima u Vukovaru prošao bez izgreda, do incidenta je došlo nakon njega.


Naime, jedan od autobusa koji su organizirano stigli na prosvjedni skup protiv ćirilice u Vukovaru zaustavio se na povratku ispred jednog lokala u Borovu. Tamo je došlo do fizičkog sukoba između tri osobe, dvoje iz autobusa belomanastirskih registarskih oznaka, i mladića koji se vjerojatno prethodno nalazio u lokalu.

Vezani članci Ivan Matković - Lasta - 2 Ratni zapovjednik 30 godina nakon obrane grada heroja: ''Zaboraviti nećemo. Mi branitelji koji smo preživjeli danas govorimo u ime osoba kojih više nema" Ivan Lukić Zolja Branitelj uoči obljetnice bitke za Vukovar: ''U njega su ušli okupatori sa svime što su mogli, a najviše s mržnjom. Pitaju me ljudi bih li ponovno prošao sve...''

Kako doznajemo, radi se o sinu pravoslavnog svećenika iz Borova, što nam je i on sam potvrdio. 'Koliko mi je poznato nije teže ozlijeđen, ali ga je policija poslala u bolnicu. Još nisam razgovarao sa sinom, ali znam da ima puno svjedoka i da su tamo bila dva, tri autobusa iz Belog Manastira', rekao je za Dnevnik.hr.

>> Prosvjedovalo više od 20.000 ljudi: 'Nikad ćirilica u Vukovaru!'

Jedino što je policija mogla potvrditi je da je ozlijeđen 21-godišnjak iz Borova, a ostale okolnosti se utvrđuju u suradnji s PU osječko-baranjskom, s obzirom da se na temelju registarskih oznaka pretpostavlja da su izgrednici s tog područja.

Policija još utvrđuje njihov identitet.

Inače, na prosvjednom skupu 'Za hrvatski Vukovar - ne ćirilici' u Vukovaru okupilo se, prema procjenama organizatora, oko 20.000 ljudi. 'Naša jedina poruka i odluka - nikad ćirilica u Vukovaru', kazao je Tomislav Josić iz Stožera  za obranu hrvatskog Vukovara.

Stožer za obranu hrvatskog Vukovara organizator je prosvjednog skupa, a čine ga 22 stradalničke udruge toga grada. Stožer od Vlade traži moratorij na uvođenje ćirilice, odnosno dvojezičnosti u Vukovar. Ne slažu se s prijedlozima da se od ćirilice izuzme samo Ovčara. Za njih je cijeli Vukovar Ovčara jer, tvrde, nema ulice u kojoj netko nije izgubio život. Ne ispune li se njihovi zahtjevi, Stožer najavljuje za travanj veliki prosvjed u Zagrebu.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook