Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Jako osiguranje

Prosvjedovalo više od 20.000 ljudi: 'Nikad ćirilica u Vukovaru!'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na prosvjednom skupu okupilo se više od 20.000 ljudi. Osim prosvjednika, brojni su bili i policajci koji su osiguravali skup.

U organizaciji Stožera za obranu hrvatskog Vukovara, na parkiralištu hotela 'Dunav' nedaleko gradskog središta, danas se održao prosvjedni skup 'Za hrvatski Vukovar - ne ćirilici' protiv uvođenja dvojezičnosti u tome gradu.

Pročitajte i ovo Vukovar (Foto: Dnevnik.hr) Pitanje manjinskih prava Vukovarce očekuje burna jesen zbog odluke Ustavnoga suda i najave prosvjeda: "Institucije su zakazale, očekujem drastične promjene" Slika nije dostupna Ministar branitelja 'Pravo i pravda ponekad ne idu ruku pod ruku, ali nasilje nije rješenje'

'Naša jedina poruka i odluka- nikad ćirilica u Vukovaru', kazao je Tomislav Josić iz Stožera te dobio pljesak.

Uz brojne Vukovarce, među prosvjednicima se našao velik broj građana iz svih krajeva Hrvatske koji su u Vukovar pristigli kako bi dali podršku zahtjevima stožera, u kojem se nalaze branitelji Vukovara, ratni vojni invalidi, zatočenici srpskih konclogora, djeca poginulih i nestalih hrvatskih branitelja, dočasnici i časnici OSRH i MUP-a, zapovjednici ratnih postrojbi u vrijeme Domovinskog rata koji danas stanuju u Vukovaru.

'Mi smo se ovdje borili za naš narod, ovdje su temelji hrvatske države i još nije vrijeme za to', Kazao je Mladenko Marić koji je iz Splita stigao u Vukovar.

>> Ćirilica- pismo ili 'simbol zla'?

Vladi i Saboru su upućeni zahtjevi u kojima traže da se Vukovar izuzme iz Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina ili da se na uvođenje dojezičnosti u taj grad stavi moratorij na najmanje 50 godina.

Uz prosvjednike je bilo mnogo je interventnih policajaca i onih u civilu, a dovedeni su i policijski psi. Policajci su bili na brojnim punktovima. Prosvjed se snimao, a posebno su se osigurala mjesta poput konzulata Republike Srbije te okolnih sela s velikim srpskim stanovništvom.

Potporu Vukovarcima dali su i Šibenčani svojim prosvjedom podrške protiv uvođenja natpisa na ćirilici

Mogućnost uvođenja dvojezičnosti u Gradu Vukovaru pojavila se nakon objave rezultata popisa stanovništva iz 2011. godine po kojemu u Vukovaru živi više od 33 posto pripadnika srpske nacionalne manjine, a u kojem slučaju, sukladno Ustavnom zakonu o pravim nacionalnih manjina, pripadnici te nacionalne manjine imaju pravo na ravnopravnu uporabu jezika i pisma.

Pojedini članovi Vlade, uključujući i predsjednika Zorana Milanovića u nekoliko su navrata potvrdili kako će se u Vukovaru provesti odredbe Ustavnog zakona, čemu se protive braniteljske i stradalničke udruge. (Hina/ Agencija VLM)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene