Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kadroviranje na Markovu trgu

Anušić većinom glasova dobio potporu na saborskom Odboru za obranu: "Svoj ću posao raditi pošteno i odgovorno"

Odbor za obranu - 4
Odbor za obranu - 4 Goran Mehkek/Cropix
Aktualno Galerija Odbor za obranu Odbor za obranu Foto: Goran Mehkek/Cropix Odbor za obranu - 8 Odbor za obranu - 8 Foto: Goran Mehkek/Cropix Ivan Anušić na Odboru za obranu - 5 Ivan Anušić na Odboru za obranu - 5 Foto: Goran Mehkek/Cropix Ivan Anušić na Odboru za obranu - 4 Ivan Anušić na Odboru za obranu - 4 Foto: Goran Mehkek/Cropix +10 Ivan Anušić na Odboru za obranu - 3 Galerija 1/15 >>
Hrvatski sabor odlučuje o kandidatu za novog ministra obrane Ivanu Anušiću, nakon što je bivši ministar Mario Banožić razriješen dužnosti zbog sudjelovanja u prometnoj nesreći.

Kandidat za novog ministra obrane i potpredsjednika Vlade Ivan Anušić prije potvrde u parlamentu, u srijedu je izašao pred saborski Odbor za obranu, gdje ga je predstavio premijer Andrej Plenković. Nakon toga, zastupnici i članovi Odbora postavljaju pitanja.

 

Tijek događaja pratite u nastavku:

16:14 "Odbor je većinom glasova podupro navedeni prijedlog, a vama još jednom puno uspjeha u radu", rekao je zaključno Franko Vidović. 

16:07 Predsjednik saborskog Odbora za obranu Franko Vidović uputio je par riječi Ivanu Anušiću. 

"Ono što se stavlja pred vas je daljnje osiguranje i logistika što je potrebno da bi Oružane snage funkcionirale. Vjerujem da imate perspektivu, bez obzira na iskustvo. Ne trebate zazirati. Gdje budu ugroženi interesi Hrvatske, imat ćete kritičara u meni. Želim Vam uspjeh zbog svih nas, zbog građana Republike Hrvatske, zbog Oružanih snaga", rekao je Vidović. 

"Bit ću spreman na svaku kritiku. Trebamo se pripremati za budućnost, trebamo imati informacije od naših službi što se događa. Svoj ću posao raditi pošteno i odgovorno, drago mi je da sam dobio podršku svojih stranačkih kolega", rekao je Anušić. 

15:57 Saborska zastupnica Radničke fronte Katarina Peović osvrnula se na izdvajanje sredstava za obranu. 

Upitala je kandidata za novog ministra obrane je li opravdano da se izdvaja više sredstava za obranu od Norveške. 

 "Bojim se ratnog sukoba na području države. Ne želim da djeca od 18 ili 19 godina uzimaju puške u ruke. Smatram da moramo biti spremni i dočekati bilo kakvu vrstu ugroze. Što se tiče Norveške, to ne znam. Moramo uložiti u materijalne resurse. Moramo imati kvalitetnog vojnika ako želimo imati jaku vojsku i obrambeni sustav", rekao je Anušić. 

14:40 Mostov Nikola Grmoja rekao je kako je riječ o političkoj funkciji i da su politička pitanja "jedina legitimna pitanja". Nastavio je s pitanjima oko Barbarića i afrere "plin za cent" te upitao s kakvim ga je informacijama upoznao premijer da je sada promijenio svoj stav oko te teme "osim što vam je ponudio titulu ministra obrane i potpredsjednika Vlade".   

Anušić mu je odgovorio da s premijerom uopće nije komunicirao o toj temi i dodao. "Sigurno neću vama prenositi što smo razgovarali".

Pročitajte i ovo Ilustracija Od 1. siječnja Uskoro velika promjena oko odlaska u mirovinu: Evo o čemu je riječ

14:25 Marijan Pavliček iz redova Hrvatskih suverenista pitao je Anušića je li mu drago što će biti izabran glasovima SDSS-a te rekao kako je poznato njegovo mišljenje o Pupovcu, a zatim ga je priupitao hoće li se s potpredsjednicom Vlade Anjom Šimpragom, "pojavljivati na stratištima kao Grubori i slično ili ćete imati jasan stav?". 

Anušić je ponovio kako je njegov komentar o Pupovcu bio "vezan uz određenu temu i njegov komentar, oko čega ne mijenjam mišljenje. Mi kao HDZ imamo politiku uključivosti. Osobno, kao bivši vojnik i dragovoljac, ja sam za koaliciju s nacionalnim manjinama" 

Upitan o stanju s migrantima, rekao je da vojska nema što tražiti na granici.  

Odbor za obranu - 4 Odbor za obranu - 5 Foto: Goran Mehkek/Cropix

Pitanje obrazovanja i kompetencija 

14:00 Hrvatski suverenist Željko Sačić pitao je budućeg ministra o razini obrazovanja, na što mu je Anušić odgovorio kako obrazovanje ne čini čovjeka te opisao svoj vojni put kada je kao 17-godišnjak napustio školu i pridružio se obrambenim snagama. "1997. podigao na čekove kredit od 18.000 kuna, platio semestre na Kineziološkom fakultetu u Zagrebu i prije godinu dana dobio status "bakalara"", odgovorio je Anušić te Sačiću replicirao kako bi htio više čuti o njegovom obrazovanju.

"O vašim intelektualnim kapacitetima govori dovoljno što se ne sjećate drugog pitanja", odgovorio mu je Sačić te dodao "Ako on mene vrijeđa, mogu i ja njega". 

General Lucić stao je u Anušićevu obranu. "Kad smo bili u Domovinskom ratu, mi nekompetentni smo se uključili i učili. Ministar ne radi sam", istaknuo je.  

Nadovezao se Anušić, "Da postoji škola za ministre, upisao bih je. Funkcija ministra je politička funkcija. Struka se ovdje ne uzima u obzir jer ne postoji". 

Pročitajte i ovo Nalaz s podatkom o alkoholu u krvi Marija Banožića Poginula jedna osoba FOTO Ovo je nalaz nakon tragične nesreće: Banožić je u krvi imao 0,21 promil alkohola, oglasila se i bolnica

13:55 "Što bi tek bilo da ste dolazili na predsjedništvo HDZ-a, jer niste dolazili, a postali ste ministar", zapitao se Arsen Bauk te članovima Odbora poručio kako nije nelegitimno postavljati i pitanja van onih koja se tiču obrane "jer se ovdje radi i o imenovanju potpredsjednika Vlade".

Bauk je rekao kako se Anušić ne uklapa u profil nekoga tko će bespogovorno ispunjavati želje premijera. "Vi biste trebali napraviti četiri koraka unazad zbog izjave da je gospodinu Pupovcu istekao rok trajanja. Bez njega ne biste dobili priliku biti imenovani pa me zanima jeste li spremni na takav uzmak?", pitao ga je Bauk.

"Da je Pupovac rekao da neće dati podršku Anušiću, ja bih to shvatio", rekao je Anušić i naglasio da je ovo demokracija i da "smo se borili da bi mogli tako komunicirati".

"Pupovac i SDSS su mi nakon dvije minute razgovora dali podršku, a kada govorimo o Milanoviću, poštovat ću Ustav".   

Suradnja s Milanovićem

13:50 U svom predstavljanju, Ivan Anušić je rekao kako mu je čast prihvatiti ponudu za ministra obrane. 

"Kao bivši vojnik i dragovoljac, danas dobivam priliku biti ministar obrane. Nisam imao niti mogućnost niti pravo reći da to ne želim ili neću. U politici se ne može uzimati samo što vam odgovara, to je ozbiljan posao, odgovoran posao".

"Radit ću ovaj posao kao i svaki svoj posao prije, odgovorno, dosljedno i u korist vojske, države i naroda. Želim još naglasiti da sam u ponedjeljak obavio razgovor s premijerom, danas je srijeda i trebat će mi vremena da uđem u tematiku", rekao je Anušić.

"Hrvatska vojska i ministar koji je bio prije mene, radio je svoj posao onako kako je mislio da je najbolje u suradnji s premijerom i svim našim partnerima i vidljivi su pomaci u odnosu na ono što je hrvatska vojska bila prije, od 2015. godine", rekao je Anušić.

13:45 Govoreći o suradnji s predsjednikom Milanovićem, Plenković je rekao da "je za komunikaciju potrebno dvoje. Što se tiče Milanovića i njegovog ponašanja prema nama, on mora napraviti neke geste gdje će povući sve difamacije prema članovima Vlade i tek tada se mogu desiti neke promjene", istaknuo je.  

Pročitajte i ovo Automobil Marija Banožića nakon nesreće "Kolaju papiri" Je li bilo zataškavanja? "Uskoro će izići podatak da je Banožić imao alkohola u krvi. Bilo je prikrivanje!"

Kaos i opomene

13:40 Zastupnik Zekanović kazao je da je kandidat Anušić očito dobar kandidat kad se pitanja kolega na Odboru ne odnose na tu temu.

S njim se složio i Plenković. "Mnogi tu čak i lešinarski nastupaju i traže koju minutu na televizijama, ali zato su oni u oporbi", kazao je.  

13:35 Predsjedavajući Franko Vidović podijelio je već nekoliko opomena prisutnima koji ne poštuju predviđeno vrijeme za replike i ne drže se teme rasprave. Zastupnici koji nisu članovi Odbora ispituju Plenkovića korupciji i radu Vlade.  

13:30 Sandra Benčić priupitala je Plenkovića je li tražio Banožićev nalaz krvi. "Jeste li znali za okolnost koja se pojavila u medijima, a nije potvrđena, o alkoholu u krvi?".  

Plenković joj je odgovorio da to nije u njihovoj nadležnosti. "Niti smo pitali, niti imamo te podatke, niti bi ih netko trebao dijeliti s nama", kazao je.

"Trebali biste malo pratiti što smo govorili zadnja tri do četiri dana, tada biste znali da ni u jednom trenutku nitko nije komentirao prometnu nesreću sa smrtni posljedicama, kao ni nalaze na alkotest", rekao je Plenković.

Odbor za obranu - 4 Odbor za obranu - 1 Foto: Goran Mehkek/Cropix

13:25 Karolina Vidović Krišto rekla je kako je Anušić potreban premijeru kao "smokvin list" za nepravdu i korupciju. "Vi ste premijer samo zašto što DORH štiti vašu korupciju. Imam informacije da vas Barbarić ucjenjuje. Mislite da ćete proći nekažnjeno za zlo koje činite Hrvatskoj i građanima?", zapitala je. 

Plenković je njezine navode nazvao difamatornima te ih sve odbacio i naglasio kako ona nema nikakvih postignuća. "Opterećeni ste mržnjom i načinom komunikacije koja vas vodi". 

Predsjednik Odbora Vidović dao je Vidović Krišto opomenu te joj nije dao da replicira na repliku Plenkovića, a Plenkovića je upozorio da ima samo minutu za odgovori

"Minutu? Nikad nisam bio vremenski ograničen ovdje. Na ovakve optužbe treba ozbiljno odgovoriti", kazao je Plenković.

Vidović Krišto se pozvala na povredu Poslovnika, ali to je odbijeno.

Uvod premijera Plenkovića

13:10 Premijer Andrej Plenković u uvodnom govoru je ponovio nesretne okolnosti u kojima dolazi do promjene na čelu ministarstva te izrazio još jednom sućut obitelji preminulog muškarca u prometnoj nesreći te zaželio što brži oporavak Mariju Banožiću kojem se zahvalio na dosadašnjim godinama rada u Vladi RH i na čelu ministarstva obrane. 

Naglasio je kako je Ivan Anušić uspješni dosadašnji župan osječko-baranjski te je osim za ministra obrane biti i šesti potpredsjednik Vlade. "Njegovo je političko iskustvo iznimno veliko, od načelnika općine Antunovac u kojoj je bio izuzetno uspješan, do 2017. kada je prvi put izabran za župana osječko baranjske županije".

Odbor za obranu - 4 Ivan Anušić na Odboru za obranu - 3 Foto: Goran Mehkek/Cropix

Plenković je naglasio kako je Anušić i branitelj koji je kao maloljetnik krenuo u rat i sudjelovao na brojnim ratnim bojištima istočne Slavonije te nositelj spomenice Domovinskog rata. 

"Što se tiče svega onoga što je u nadležnosti obrane, mi smo za oko 650 milijuna eura povećali proračun ministarstva i to je daleko najveći proračun ministarstva", naglasio je Plenković te ponovio investiciju i kupovinu aviona Raffale.   

"Nastavit ćemo politiku našeg članstva u NATO-u gdje uvijek posebnu ulogu imaju ministri obrane i siguran sam da će se i u tom međunarodnom radu ministar jako dobro snaći", naglasio je i ponovio kako su vrlo brzo riješili tešku situaciju u kojoj su se našli prije nekoliko dana. 

13:00 Zastupnici i članovi Odbora za obranu okupili su se u dvorani u kojoj se predstavlja budući ministar. Stigao je premijer Andrej Plenković koji predstavlja kandidata. Sjednici je prisutno 12 od 13 članova Odbora, a sjednicu vodi predsjednik Franko Vidović. Prema dnevnom redu, Odbor bi trebao iskazati povjerenje kandidatu Anušiću.    

Pročitajte i ovo Unutrašnjost bolnica Al-Šifa Iz minute u minutu VIDEO/FOTO Izraelske obrambene snage objavile jezivu snimku unutrašnjosti bolnice koja je navodno središte Hamasa: Neprepoznatljiva je

12:30 Kandidat za ministra, Ivan Anušić stigao je u zgradu Sabora dobro raspoložen. Rekao je da će se prihvatiti posla i raditi onako kako se od njega očekuje, najbolje što zna.

"Moram malo snimiti stanje, tek sam prije dva dana saznao da sam kandidat", rekao je za N1. Oporbi je poručio da imaju pravo prigovarati i donositi zaključke, "a ja ću ih svojim radom demantirati".

Prijenos sjednice Odbora za obranu moguće je pratiti uživo na YouTube kanalu Hrvatskoga sabora.

Pročitajte i ovo Ilustracija Sigurnost na cesti Velika promjena za vozače stupila na snagu: Prijete visoke kazne

Na sjednici Sabora u četvrtak će se glasati o povjerenju novom ministru, bez rasprave.

Da bi bio potvrđen, Anušić mora dobiti glasove 76 zastupnika. Odmah nakon izglasavanja novi ministar trebao bi položiti prisegu.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene