Dodjela Zlatne kune u ponedjeljak spojila je, po prvi put od izbijanja sukoba na liniji Pantovčak - Banski dvori, predsjednicu Kolindu Grabar-Kitarović i premijera Andreja Plenkovića. No, osim kurtoaznog rukovanja, njih su se dvoje cijele večeri izbjegavali i pogledati, a kamoli razmijeniti koju riječ.

Galerija


Po prvi put od otvorenog sukoba predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović i premijera Andreja Plenkovića njih su se dvoje našli na istom mjestu u ponedjeljak navečer prilikom dodjele Zlatne kune. 

Vezani članci Premijer Andrej Plenković u Maclju položio vijenac pred zajedničkom grobnicom pokraj spomen-crkve Muke Isusove Plenković i Medved položili vijence u Maclju: "Prisjećamo se tisuća koji su u kolonama smrti ubijani bez suda i zatrpani bez groba" Zoran Milanović Milanović o Jandrokovićevoj fotografiji: ''Super kupaći. Je li se to slikao na Šoderici ili pred kućom svoga punca?"

Predsjednica je u dvoranu došla na vrijeme i smjestila se, prema protokolu, u prvi red. Premijer je, međutim, kasnio i s njom se tek kurtoazno rukovao, te potom sjeo na svoje mjesto, također u prvom redu. 

Protokol očito ipak prati sukob na relaciji Pantovčak - Banski dvori, pa je između njih smjestio Gordana Jandrokovića, predsjednika Sabora, kao svojevrsnu tampon-zonu. 

Iako se Plenković proteklih dana trudio ostaviti dojam da sukob između njih ne postoji, sinoć su se oboje trudili da im se ni pogledi ne susretnu, a kamoli da razmijene koju riječ. 

A sve je počelo kada je Grabar-Kitarović na skupu ekonomista u Opatiji žestoko govorila o stanju u državi. U svom govoru nije izrijekom prozvala Vladu, ali je jasno tko je odgovoran za takvo stanje

Nakon toga retoriku nije ublažila, već naprotiv, stanje u zemlji je nazvala izvanrednim

"Prikrivaju zategnute odnose"

Za komentar neverbalne komunikacije premijera i Predsjednice upitali smo komunikacijsku stručnjakinju Gabrijelu Kišiček koja kaže kako je očito da su oboje pokušali prikriti zategnute odnose.

"Očito je da su izbjegavali bilo kakav kontakt, ali su se potrudili prikriti zategnute odnose. I to više Predsjednica, koja se smješkala i nastojala djelovati bezbrižno nego premijer. Međutim, nelagoda je očita. Čini se da je u toj konstelaciji najmanje ugodan položaj imao Gordan Jandroković koji je sjedio između njih pa je vjerojatno morao balansirati između kontakta s premijerom i predsjednicom", kaže Kišiček.

Stručnjakinja za komunikacije ističe kako je Predsjednica kao i uvijek osmijehom pokušala pokazati da je neopterećena.

"Ipak, upravo pogled koji je uglavnom bio usmjeren prema naprijed pokazivao je samokontrolu i namjerno izbjegavanje kontakta s premijerom. Dok je, s druge strane, premijer zapravo pokazivao neopterećenost time kakav će ostaviti dojam i na Predsjednicu i na javnost. Ruka koju povremeno podiže i noge koje su prekrižene u smjeru od predsjednice ukazuju na distanciranje od nje. Dakle, oboje su izbjegavali kontakt, ali se predsjednica više trudila to prikriti dok premijer odaje dojam da ga nije previše briga hoće li se to primijetiti ili ne", kaže Kišiček.