Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Gradnja mimo zakona

Može li Hrvatska sačuvati nacionalne parkove? Ilegalna gradnja uništava čak i ono najvrijednije

Aktualno Galerija Bespravna gradnja u nacionalnom parku - 1 Bespravna gradnja u nacionalnom parku - 1 Foto: DNEVNIK.hr Bespravna gradnja u nacionalnom parku - 2 Bespravna gradnja u nacionalnom parku - 2 Foto: DNEVNIK.hr Bespravna gradnja u nacionalnom parku - 3 Bespravna gradnja u nacionalnom parku - 3 Foto: DNEVNIK.hr +0 Bespravna gradnja u nacionalnom parku - 4 Galerija 1/4 >>
Devastacija prelijepe uvale Vruje podigla je na noge sve one koji žele sačuvati Hrvatske ljepote u izvornom obliku, ali je nažalost malo koga iznenadila. Naime, nije tajna kako Hrvatska od bespravne gradnje nije uspjela sačuvati ni ono najvrjednije što ima – nacionalne parkove.

U Hrvatskim nacionalnim parkovima samo je tijekom procesa legalizacije ozakonjena 391 bespravno izgrađenih objekata. Ministar gospodarstva i održivog razvoja uvjerava da daljnje legalizacije neće biti moguće.

"Svi oni koji su se i nakon toga u kontekstu divlje, odnosno ilegalne gradnje, nastavili ponašati neodgovorno držim da im se ne treba davati šansa da ta njihova neodgovornost bude nagrađena", rekao je Tomislav Ćorić.

Baš se tome i dalje neki nadaju. Samo u posljednje dvije godine Državnom je inspektoratu prijavljeno 38 mogućih nelegalnih gradnji u nacionalnim parkovima. Kako se legaliziraju objekti u najzaštićenijim dijelovima zemlje, tvrde iz Udruge za zaštitu prirode "Animalia", nije tajna.

"Prvo se zamisli investicija koja bi se trebala izvesti, a onda se ili unaprijed ide u izmjenu prostornog plana da bi se to omogućilo ili se čak kreće u investiciju. Donese se politička odluka da se kreće u investiciju pa, ako se netko počne buniti, onda se po hitnom postupku planovi donose", rekao je Ladislav Radoslović.

Upravo se to, kaže, prije nekoliko godina dogodilo u Nacionalnom parku Sjeverni Velebit.

"Kako u to vrijeme prostorni plan Nacionalnog parka Sjeverni Velebit nije bio donesen, takva gradnja je bila nezakonita, onda je Sabor u roku od dva dan po najhitnijem postupku donio prostorni plan Nacionalnog parka koji je legalizirao takvu gradnju", rekao je Radoslović.

Neki parkovi spremaju novi prostorne planove

U Nacionalnom parku Mljet od 135 zahtjeva za legalizacijom odobreno je svega 80. Dio odbijenih nada se riješiti svoj problem baš izmjenom prostornih planova, ali ne samo oni.

"Mislim da imamo dovoljno prostora da se možemo potruditi da nekakva građevinska područja unutar samih naselja proširimo prvenstveno za domicilno stanovništvo, za one ljude koji imaju na stotine tisuća kvadrata atraktivnog zemljišta u strogom centru NP", rekao je Đivo Market, načelnik Općine Mljet.

Novi prostorni plan spremaju i u Nacionalnom parku Plitvička jezera.

"Upravo iz razloga što je posljednjih desetak godina pokazan veliki interes od strane raznih investitora. Mogu reći da će taj prostorni plan preispitati postojeću infrastrukturu i maksimalno dati naglasak na zaštiti prirode", rekao je Tomislav Kovačević, ravnatelj NP Plitvička jezera.

Pročitajte i ovo Stiže nam nova pametna osobna kartica - 3 DIGITALNA ERA Nova osobna iskaznica imat će niz novih mogućnosti, a i novu cijenu: Poskupljenje će posebno pogoditi jednu skupinu građana

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Apokaliptične scene VIDEO Europa se bori s poplavama: U Njemačkoj raste broj poginulih, u dijelovima zemlje proglašeno izvanredno stanje. Teško pogođene Belgija, Nizozemska i Luksemburg

Nacionalnim parkovima se volimo hvaliti, ali turizam u ovoj priči mora biti sporedan, tek nakon očuvanja prirode i jedino ako s tim nije u koliziji. Prema zakonu, Nacionalni parkovi trebaju čuvati izvorne, prirodne vrijednosti područja na kojemu se nalaze. Sve djelatnosti koje to mogu narušiti mogu se i trebaju ograničiti.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene