Obavijesti Video Pretražite Navigacija
DIGITALNA ERA

Nova osobna iskaznica imat će niz novih mogućnosti, a i novu cijenu: Poskupljenje će posebno pogoditi jednu skupinu građana

Stiže nam nova pametna osobna kartica - 3
Stiže nam nova pametna osobna kartica - 3 Foto: DNEVNIK.hr
Od kolovoza stiže potpuno drugačija osobna iskaznica, a osim novog izgleda i novih usluga resit će je i nova cijena. U javnom savjetovanju je novi Pravilnik o cijeni osobnih iskaznica po kojem će one poskupjeti, a najpogođeniji bit će roditelji koji žele ishoditi dokumente za svoju djecu.

Ministarstvo unutarnjih poslova (MUP) uputilo je ovih dana u javno savjetovanje prijedlog novog Pravilnika o cijeni osobnih iskaznica prema kojem bi osobna iskaznica u redovnom postupku ubuduće trebala koštati 100 kuna. I to za sve skupine građana osim za one starije od 70 godina.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Prijedlog iz MUP-a Nova osobna iskaznica s beskontaktnim čipom služit će i kao zdravstvena. Njome ćemo preko mobitela potpisivati i zahtjeve za kredit?

Dosad je osobna iskaznica koštala 79,50 kuna dok je ona za djecu mlađu od pet godina stajala 60 kuna, a stariji od 65 godina plaćali su 49,50 kuna.

Prema novom prijedlogu, osobne iskaznice izrađene po ubrzanom postupku (u roku od 10 radnih dana) koštat će 195 kuna, a one u žurnom postupku (tri radna dana) 500 kuna. Imat će, kao i dosad, rok trajanja od pet godina - osim za osobe starije od 70 godina, koje će ih dobiti trajno, ali bez digitalnih certifikata.

Nove osobne iskaznice, podsjetimo, imat će i niz novih digitalnih mogućnosti. Pravilnik se nadovezuje na novi Zakon o osobnoj iskaznici koji će na snagu stupiti 2. kolovoza, a tada bi trebala početi i primjena novog cjenika.

Da će doći do poskupljenja, očekivalo se još i ranije upravo zbog novog Zakona prema kojemu će nova iskaznica sadržavati beskontaktni čip koji će kao i na putovnici, sadržavati biometrijske identifikatore nositelja osobne iskaznice, odnosno prikaz lica nositelja osobne iskaznice i dva otiska prstiju u interoperabilnim digitalnim formatima.

Građanima bi to trebalo omogućiti brži prolazak na granici e-Gate sustavima te potpisivanje raznih dokumenata putem otiska prsta, a nova osobna iskaznica također će zamijeniti zdravstvenu iskaznicu i vlasniku omogućiti korištenje osobne iskaznice na mobitelu. Još se čeka hoće li Ministarstvo zdravstva odlučiti da nova osobna iskaznica može zamijeniti i iskaznicu dopunskog zdravstvenog osiguranja. 



 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene