Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Odvjetnik predložio oslobođenje

Iako iskazi svjedoka i dokazi USKOK-a upućuju na krivicu, Željko Sabo odbacuje optužbe!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zamjenica ravnatelja Uskoka Zorka Fumić u završnom je govoru, pak, naglasila kako svi provedeni dokazi nedvojbeno upućuju da je Sabo počinio dva kaznena djela podimićivanja zastupnika.

Bivši vukovarski gradonačelnik Željko Sabo u četvrtak je na osječkom Županijskom sudu odbacio optužbe Uskok-a o podmićivanju HDZ-ovih gradskih vijećnika Marije Budimir i Radivoja Đurića, a sudsko vijeće odlučilo je da će nepravomoćna presuda biti izrečena 2. rujna.

Pročitajte i ovo Ilustracija Strašno Djevojčica se onesvijestila tijekom svjedočenja: 17 mladića mjesecima ju je silovalo Uhićeno 10 ljudi zbog preprodaje droge Uhićenja u Puli i Zagrebu Pale dvije narkobande, uhićeno 10 ljudi, jedan je u šumi zakopao 12 kilograma kokaina

Ministar Gordan Maras zadovoljan izbornim rezultatom Željka Sabe

Vukovarska vijećnica Budimir (HDZ) u kolovozu prošle godine optužila je Sabu da joj je nudio 50.000 kuna da prijeđe u SDP, kako bi mu osigurala većinu u Gradskom vijeću. Vijećnica Budimir razgovore s gradonačelnikom je snimala i snimku ustupila USKOK-u, nakon čega je pokrenuta istraga.

Iznoseći svoju obranu na Županijskom sudu, Sabo je kazao kako se s Marijom Budimir prošle godine sastao u tri navrata i to na njezinu inicijativu.

Ustvrdio je kako je tijekom prvog sastanka, nakon razgovora o razvojnim projektima, Budimir počela govoriti o budućnosti vukovarskoga Gradskoga vijeća te izrazila nezadovoljstvo nerazumijevanjem svoje poltiičke opcije za projekte koje predlaže.

O drugom razgovoru, kojeg je snimila vijećnica Budimir i dostavila Uskoku, Sabo nije želio govoriti, ali se osvrnuo na svoju izjavu da mu pojedini gospodarstvenici nude financijsku potporu, od 10, 20 i 50 tisuća kuna, što je, kako smatra, Budimir pogrešno shvatila kao novac koji se nudi njoj. Ustvrdio je kako je o tim iznosima govorio kao o sredstvima za projekte, koje je kanio predstaviti na ponovljenim izborima za Gradsko vijeće Vukovara, a na kojima je SDP planirao ojačati listu s osobama iz Mjesnih odbora Trpinjska cesta i Mitnica, gdje su imali najlošije rezultate.

U snimci razgovora Željka Sabe i Marije Budimir nisu dodavani šumovi

Sabo je naveo kako je vijećnica Budimir bila poznata na Trpinjskoj cesti, te da mu je njezin suprug izrazio želju da uđe u SDP, pa da stoga Mariji Budimir nije nudio nikakav mito, već suradnju kao budućoj kandidatkinji liste SDP-a na novim izborima, gdje bi bila kao član stranke, ili kao nezavisna kandidatkinja.

S obzirom da je, nakon provedene dvije izborne kampanje, stranačka blagajna bila prazna, moj cilj je bio uvjeriti Mariju Budimir kako imamo potporu gospodarstvenika, koji su spremni financirati nove izbore za Gradsko vijeće, jer je stajalište SDP-a bilo da ne podržimo konstituiranje Gradskog vijeća, već da idemo na ponovljene izbore, kazao je Sabo.

Također je odbacio optužbe da je supruzi vijećnika Radivoja Đurića nudio mjesto glavne sestre u vukovarskoj bolnici jer je, kako kaže, imao veliko povjerenje u stručnost tadašnje glavne sestre Agneze Alekijević, pa stoga ne postoji mogućnost da bi nekom drugom ponudio tu dužnost.

Sabo je opovrgnuo i navode da je njihovom sinu Siniši Đuriću nudio mjesto direktora na Radio Vukovaru.

Kazao je kako su mu uprava i sindikalni predstavnici te postaje 2012. godine, zbog teške financijske situacije predložili otpuštanje dvoje djelatanika, među kojima je bio Đurić, kojega su ocijenili jednim od najlošijih djelatnika, koji nema niti odgovarajuću stručnu spremu. Naveo je da se s tim on nije složio, ali drži kako zbog takvih okolnosti ne postoji mogućnost da bi takva osoba mogla biti direktor.

Nastavljeno suđenje Željku Sabi: Svjedočit će i njegova kći Vanja

Zamjenica ravnatelja Uskoka Zorka Fumić u završnom je govoru naglasila kako svi provedeni dokazi nedvojbeno upućuju da je Željko Sabo počinio dva kaznena djela podimićivanja HDZ-ovih zastupnika, za što je imao motiv i interes, jer bi, u slučaju da ne osiguraju većinu u Gradskom vijeću, krajem (2013.) godine u pitanje došlo usvajanje gradskog proračuna, a time i njegova gradonačelnička pozicija.

Istaknula je kako je Sabo, kao iskusan političar, znao da se vijećnički mandati ne smiju kupovati te je predložila da ga se proglasi krivim i osudi po zakonu.

Sabin odvjetnik Anto Nobilo kazao je kako se ovo kazneno djelo može počiniti samo prema osobi koja je vijećnik u predstavničkom tijelu, dodavši da se taj status te prava i obveze vijećnika stječu tek konstituiranjem Gradskog vijeća, a koje u trenutku događaja iz optužnice Uskoka, nije bilo konstituirano.

Govoreći o iznosima od 10, 20 i 50 tisuća kuna, koji su se spominjali u snimljenom razgovoru Nobilo drži da nedostaju elementi nuđenja ili obećanja mita, kako bi se glasovalo na određeni način, jer Budimir nije mogla potvrditi da su ti iznosi ponuđeni njoj, već da je ona tako zaključila iz konteksta razgovora sa Sabom.

Nobilo smatra kako iskazi svjedoka i ostali dokazi ne upućuju da je Sabo počinio ova kaznena djela, pa je stoga predložio da ga Sud oslobodi optužbe.

Izricanje nepravomoćne presude Željku Sabi bit će idućeg utorka, 2. rujna. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene