Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sudsko vijeće prihvatilo prijedloge obrane

Nastavljeno suđenje Željku Sabi: Svjedočit će i njegova kći Vanja

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sudsko vijeće prihvatilo je prijedloge obrane da se kao svjedoci, među ostalim, ispitaju predsjednik vukovarskoga SDP-a Goran Bošnjak te sudski vještak za informatiku i telekomunikacije Miroslav Bača.

Ispitivanjem svjedoka na osječkome Županijskom sudu u petak je nastavljeno suđenje bivšemu vukovarskom gradonačelniku Željku Sabi, kojega Uskok tereti za podmićivanje HDZ-ovih gradskih vijećnika Marije Budimir i Radivoja Đurića.

Pročitajte i ovo Ilustracija Suđenje Mormonski par ubio dvoje djece i ženu: Mališane su nazivali zombijima, vjerovali u sudnji dan - "Nezgodne smrti se događaju" Privođenje: Ivica Pavlačić - Para Nepravomoćna presuda Dobio 19 godina zbog ubojstva na Lemić Brdu: "Bili ste ljuti na njihove braniteljske mirovine? Možda vam se i od alkohola o pomutio um"

Optužnica ga tereti da je u lipnju i srpnju prošle godine, pošto nije uspio pokušaj konstituiranja vukovarskoga Gradskog vijeća, a s namjerom da SDP-u osigura većinu, vijećnici HDZ-a Mariji Budimir ponudio mjesto člana Nadzornog odbora u "Borovu" d.d., mjesto predsjednice gradskoga povjerenstva za europske integracije, uz pripadajuće naknade, te novčane naknade od 10, 20 i 50 tisuća kuna ako postane vijećnica SDP-a u Gradskom vijeću.

Završena istraga DORH-a: Branko Šegon nije počinio kazneno djelo!

Ona je i snimila sporni razgovor sa Sabom te Uskoku dala iskaz.

Optužen je i da je HDZ-ovu vijećniku Radivoju Đuriću ponudio da će njegovoj supruzi Ružici osigurati posao glavne sestre u vukovarskoj bolnici, a sinu Siniši mjesto direktora Hrvatskoga radio Vukovara te mu je poručio da će mu sin, ne postupi li tako, ostati bez posla na toj radijskoj postaji.

Na pitanje zamjenice ravnatelja Uskoka Zorke Fumić je li telefonski zvao Vladu Budimira i pitao ga može li se njegova supruga sastati sa Željkom Sabom radi mogućeg prijelaza u SDP, svjedok Igor Vuković naveo je u svojem iskazu da je s Budimirom nekoliko puta kontaktirao, ali se ne sjeća takvoga razgovora, niti da mu je postavljao pitanja o njegovoj supruzi.

Psihijatrica u vukovarskoj bolnici Melita Jukić, koja je posredovala u ugovaranju sastanka između Sabe i Ružice Đurić, supruge vijećnika Radivoja Đurića, rekla je kako je bila nazočna samo prvih nekoliko minuta njihova razgovora te da joj se Đurić poslije nije žalila da joj je Sabo prijetio.

Sudsko vijeće prihvatilo je prijedloge obrane da se kao svjedoci, među ostalim, ispitaju predsjednik vukovarskoga SDP-a Goran Bošnjak te sudski vještak za informatiku i telekomunikacije Miroslav Bača jer obrana smatra kako je moguće da su neke riječi iz snimke razgovora okrivljenika Sabe i Marije Budimir izrezane i prekrivene šumom.

Linić otkrio istinu o udruživanju s Bandićem i Čačićem!

Sud je prihvatio i prijedlog okrivljenika Sabe da se kao svjedok ispita i njegova kći Vanja Sabo o okolnostima njegova susreta sa svjedokom Denisom Zekom, koji ju je spomenuo u svojem iskazu.

Sud je odbio prijedlog Sabina odvjetnika Ante Nobila da se kao dokaz pročita aneks koalicijskog sporazuma o sastavljanju negdašnje Vlade RH između HDZ-a i HSS-a iz 2004. godine, koji regulira pokrivanje mjesta u nadzornim odborima tvrtaka i raznim povjerenstvima unutar Hrvatskoga sabora.

Budući da je u činjeničnom opisu kao oblik mita Uskok naveo obećanje da će joj dati mjesto člana Nadzornog odbora "Borova" d.d. i mjesto predsjednika povjerenstva za europske integracije, Nobilo je ocijenio kako to nije mito, nego uobičajeno ponašanje pobjedničkih stranaka nakon izbora, koje moraju popuniti čelna mjesta u određenim institucijama. Smatra kako u pitanju nije kazneno djelo, nego uobičajeni način ponašanja stranaka na svim razinama.

Odbijen je Nobilov prijedlog za čitanje mišljenja pravnog stručnjaka Davora Derenčinovića koje je zatražio Uskok jer, smatra Nobilo, čak ni ta specijalizirana institucija kaznenog progona nije znala jesu li se radnjama optuženika ostvarila obilježja kaznenoga djela, pa to nije mogao znati ni okrivljeni Sabo, koji je po struci teolog.

Zamjenica ravnatelja Uskoka Zorka Fumić odbila je takve tvrdnje, ocjenjujući kako za Uskok nema dvojbe da se u tom predmetu radi o kaznenom djelu.

Glavna rasprava nastavit će se 1. srpnja izvođenjem dokaznih prijedloga obrane. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene