Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Studenti splitskog Filozofskog fakulteta jutros u 8,30 sati blokirali su nastavu pridružujući se tako studentskom prosvjedu u Zagrebu, Rijeci i Osijeku.


Za sada ih pred fakultetom u Radovanovoj ulici ima već stotinjak, no s obzirom da je taj fakultet lociran na nekoliko adresa očekuju da će im se pridružiti i ostale kolege. Predvodi ih Nezavisna studentska inicijativa čiji članovi za sada ne žele s nikakvim informacijama izlaziti u javnost već su najavili konferenciju za novinare.

Vezani članci Slika nije dostupna Dekan Filozofskog fakulteta pozvao na prekid blokade Slika nije dostupna Studenti Filozofskog: Prosvjed za Ministarstvo 'redarstveni problem'

>> 'Primorac uzalud prebacuje odgovornost jer mi ne tražimo povrat školarina'

Dekan podržava prosvjed

Odmah nakon što je započela blokada fakulteta pred studente je izašao dekan Filozofskog fakulteta Josip Milat koji je studentima poručio da podržava njihov prosvjed kojim se traži pravo na besplatno visoko školsko obrazovanje. Međutim, dekan Milat je dodao kako će biti uz studente jedino ako njihov prosvjed ne naraste u nasilje.

>> 'Solidarni su s njima pa nek im vrate školarine'

Sjednica fakultetskog Vijeća održat će se tijekom prijepodneva s obzirom da je dekan tek kasno sinoć od studenata doznao da će početi s prosvjedom.

Splitski studenti prihvatili kodeks ponašanja

Studenti i dalje blokiraju Filozofski fakultet u Splitu, a članovi Nezavisne studentske inicijative su izjavili kako su prihvatili kodeks ponašanja kojeg će se pridržavati za vrijeme blokade te da su dobili potporu dekana fakulteta Josipa Milata i rektora splitskog Sveučilišta Ivana Pavića.

Studenti su na konferenciji za novinare rekli kako će ustrajati u tome da dobiju pravo na besplatno visokoškolsko obrazovanje na svim razinama zaključno s poslijediplomskim studijem. Smatraju kako se, unatoč tome što se za obrazovanje u Hrvatskoj ulaže malo novca, besplatno obrazovanje može ostvariti iz državnog proračuna.

Blokada splitskoga Filozofskog fakulteta nastavlja se i za vikend, a studeni su najavili da će svake večeri u 20 sati u velikoj dvorani fakulteta održavati sastanke na kojima će se dogovarati o daljnjim akcijama. Osim toga, svakog će se dana od danas u 13 sati održavati alternativna predavanja. Nadaju se da će im se u njihovoj borbi za besplatno školovanje pridružiti i kolege s drugih splitskih fakulteta.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju