Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Poznati detalji

I prije 2031. u mirovinu ćemo prema novim pravilima, provjerite kakvim

Što donosi mirovinska reforma? (Foto: Dnevnik.hr) - 4
Što donosi mirovinska reforma? (Foto: Dnevnik.hr) - 4 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Što donosi mirovinska reforma? (Foto: Dnevnik.hr) - 4 Što donosi mirovinska reforma? (Foto: Dnevnik.hr) - 4 Foto: DNEVNIK.hr Što donosi mirovinska reforma? (Foto: Dnevnik.hr) - 5 Što donosi mirovinska reforma? (Foto: Dnevnik.hr) - 5 Foto: DNEVNIK.hr Što donosi mirovinska reforma? (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Što donosi mirovinska reforma? (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Foto: DNEVNIK.hr Što donosi mirovinska reforma? (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Što donosi mirovinska reforma? (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Foto: DNEVNIK.hr +0 Što donosi mirovinska reforma? (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Galerija 1/5 >>
Poznati su novi detalji mirovinske reforme koja bi na snagu trebala stupiti s prvim danom iduće godine. Radit ćemo duže, a prijevremena mirovina skupo će nas stajati. Od 2031. u mirovinu ćemo sa 67 godina. Odnosi se to na sve rođene 1964. i mlađe.

I prije 2031. u mirovinu ćemo prema novim pravilima. Od iduće godine radni vijek žena povećava se za četiri mjeseca, svake godine do 2027. od 2028. radni vijek za muškarce i žene povećavat će se za šest mjeseci na godinu.

Pročitajte i ovo Vilim Ribić iz Matice hrvatskih sindikata (Foto: Dnevnik.hr) Inicijativa "67 je previše" Sindikalist Ribić: "Ako skupimo potpise i Vlada ne raspiše referendum, poslat ćemo ljude na ulicu" Ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić (Foto: Dnevnik,hr) Gost Dnevnika Nove TV Ministar Pavić otkrio koliko će rasti mirovine, pa se opet sjetio obitelji: "Svjestan sam koliko je to. I moja baka ima 1800 kuna mirovine"

''Cilj mirovinske reforme je da imamo više godina radnog staža kako bi osigurali dugoročnost mirovinskog sustava'', rekao je Marko Pavić, ministar rada i mirovinskog sustava. Iz oporbe kritični.

''Rok da se dvije godine duže radi govori vrlo jasna poruka Vlade da ne vodi računa o našim starijim sugrađanima. I ja mislim da će za neka zanimanja biti poruka Vlade da će se s radnog mjesta ići ne u mirovinu nego nažalost na liječenje'', kaže Gordan Maras, predsjednik Odbora za rad, mirovinski sustav i socijalno partnerstvo.

U prijevremenu mirovinu od 2027. moći će se sa 60 godina i 35 godina radnog staža. Od 2031., uz isti radni staž, sa 62 godine. No to će nas skupo stajati. Za svaki mjesec ranijeg umirovljenja, mirovina će se umanjiti 0,34 posto. To je oko četiri posto na godinu, odnosno, više od 20 posto za pet godina. Motivacija je to za ostvarenje punog radnog staža koji danas ima svega 20 posto umirovljenika.

Mijenjat će se i pravila o isplati 27 posto dodatka na mirovinu. ''Želimo dati izbor da se nakon umirovljenja vrate u prvi stup i ostvare dodatak od 27 posto'', kaže Pavić.

Drugim riječima, dodatak će dobiti samo oni koji ušteđevinu iz drugog stupa prebace u prvi, odnosno, u državni proračun. Za bivšeg ministra to je nacionalizacija, za Udrugu Lipa - iskorak.

''Novac će se pretočiti u proračun gdje će se koristiti za financiranje neučinkovite države. Građani to ne zaslužuju'', kaže nezavisni saborski zastupnik Mirando Mrsić,

''To je jako dobro. Po meni je to dobar socijalni korektiv s obzirom da je tu nastala jedna disproporcija'', kaže Zoran Loew iz udruge Lipa.

Prema simulacijama predlagatelja, u prvi stup bi se moglo vratiti 97 posto osiguranika. Time bi država mogla uprihoditi oko 87 milijardi kuna.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene