Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Društvo dijabetičara upozorava

"HZZO je u zadnji tren uzbunio struku i pacijente. Ograničili su dostupnost moderne tehnologije"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Uoči dolaska senzora za kontinuirano mjerenje glukoze na listu pomagala, HZZO je na svojim podstranicama objavio svojevoljni "naputak" kojim potpuno mijenja dostupnost moderne tehnologije za osiguranike iznad 18 godina.

Iz Zagrebačkog dijabetičkog društva poručuju kako je indikacija "hospitalni uvjeti" primijenjena na potpuno neprimjeren način i protivno mišljenju struke.

Pročitajte i ovo Zdravstvo u Hrvatskoj - 3 Problemi u zdravstvu Pobuna zbog rasta cijena: ''HZZO djeluje po logici koju mi uopće ne razumijemo'' Imaš pravo, ostvari ga IMAŠ PRAVO, OSTVARI GA! I nezaposleni roditelji imaju pravo na novčanu naknadu, ali bez nje mogu ostati ako se ne drže ovih rokova

"HZZO sada traži da osobe s dijabetesom budu hospitalizirane, odnosno da leže u bolničkim ustanovama kako bi im se (u bolnici!) utvrdilo da povremeno imaju hipoglikemiju. Hipoglikemija, opasno stanje niskog šećera u krvi, prosječno se dijabetičarima tipa 1 događa nekoliko puta tjedno. Dijabetičari mjere šećer u krvi minimalno pet puta dnevno aparatićem – koji pak 'pamti' minimalno posljednjih 300 mjerenja. Dakle, svaki liječnik, u bolnici ili izvan nje, jednostavnim uvidom u aparatić može utvrditi ima li pacijent česte hipoglikemije, koje su preduvjet za ostvarivanje prava na modernu tehnologiju. Stoga je potpuno nejasno zbog čega bi pacijenti morali hipoglikemiju dokazivati ležeći u bolnici, gdje su nerealni uvjeti koje nije moguće ostvariti u svakodnevnom životu? Pretpostavlja se da preduvjet za dobivanje moderne tehnologije u Hrvatskoj ima oko 10.000 do 12.000 pacijenata. Hospitalni uvjeti za njih mogu se ostvariti u samo sedam bolničkih centara u državi s iznimno ograničenim brojem bolničkih kreveta", poručuju iz Društva.

Pitaju se koliko će vremena trebati da se svakom od tih pacijenata u hospitalnim uvjetima utvrde česte hipoglikemije i tko će to platiti. U Zagrebačkom dijabetičkom društvu napominju kako su troškovi hospitalizacije vrlo visoki, dok je samo uvođenje tehnologije iznimno jednostavno.

"Stoga je stav dijabetologa i dijabetološkog stručnog društva s KBC-a Rebro da je hospitalizacija, tj. ležanje u bolnici ne samo preskup već i nepotreban postupak. Jednakog je stava i prof. Dr. Milan Vrkljan, endokrinolog i član nadležnog povjerenstva HZZO-a koje je donijelo inicijalnu preporuku o 'hospitalnim uvjetima' za odrasle. Naputak je objavljen u posljednji trenutak i uzbunio je struku i pacijente. Zagrebačko dijabetičko društvo uputilo je zahtjev da se 'hospitalni uvjeti' tumače onako kako je zamišljeno na početku, kroz 'dnevnu bolnicu' bez obveznog, nepotrebnog i skupog ležanja u bolnici. Pacijenti su zabrinuti da će ovaj proces ponovno trajati jednako dugo kao što je trajalo i donošenje prvotne odluke, više od šest mjeseci. U međuvremenu će moderna tehnologija za bezbolno kontinuirano mjerenje biti gotovo u potpunosti nedostupna osiguranicima iznad 18 godina", zaključuje se u priopćenju Društva.
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene