Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Na današnjoj sjednici Vlade raspravljat će se o povećanju minimalne plaće. Kako je najavio ministar rada Marko Pavić, uz povećanje minimalca, ići će i paket mjera koje bi trebale poduzetnicima olakšati poslovanje. Ministar Pavić je najavio i kako će HZZ svakom nezaposlenom s turističkim zvanjem ponuditi posao u sezoni.


Radnicima će se minimalac povećati, a poslodavcima davanja smanjiti. Poduzetniku će se upola smanjiti osnovica za plaćanje doprinosa, ali samo ako je minimalnu plaću radniku isplaćivao punih 12 mjeseci. „Uvest ćemo porezne olakšice za poslodavce kojima će ukupno davanje na tu minimalnu plaću biti 104 kune manje“, kaže ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić.

Vezani članci Sanja Jurišić Prijestolnica Engleske već je odjenula božićno ruho, pogledajte kolike su cijene: "Ima građana Londona koji si ovo ne mogu priuštiti" Turistička elita u Londonu - 5 Turistička elita okupila se u Londonu: I hrvatske snage su tamo, bilježimo nevjerojatan rast posjeta, a jedan grad čini se da je obožavan

Prekovremeni i noćni rad te rad nedjeljom i blagdanima poslodavci više neće smjeti uračunati u iznos minimalne plaće, već će te stavke radniku morati dodatno platiti.

Najave podržavaju poslodavci, a iz Hrvatske gospodarske komore poručili su da mjere mogu Hrvatskoj donijeti bolje uvjete rada, konkuretno okruženje i veće investicije.

„Mislimo da je taj prijedlog zakona dobar, da se to potpuno pročisti, da se zna što je minimalna plaća i da ljudi koji rade nedjeljom i blagdanima budu plaćeni povrh plaće“, kaže Davor Majetić iz Hrvatske udruge poslodavaca.

Poslodavci u turizmu više neće morati plaćati porez na troškove smještaja i prijevoza sezonskih radnika. Do početka sljedeće sezone Ministarstvo planira prekvalificirati 8000 radnika, od čega je dio za turizam.

Ministar je obećao kako će HZZ nazvati svakog nezaposlenog s turističkim zvanjem i ponuditi mu rad u sezoni.

Iz HGK-a poručuju kako bi niži PDV Hrvatskoj omogućio bolje konkurentno okruženje. 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju