Obavijesti Video Pretražite Navigacija
zaraza hara

Vrhunac tek stiže: Objavljeno koliko je ljudi umrlo od gripe i gdje je ima najviše

Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images
Gripa hara Hrvatskom, a samo u posljednjem tjednu prijavljena su 4123 slučaja.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) objavio je najnovije podatke o gripi, prema kojima je u ovoj sezoni umrlo pet osoba. Dosad je prijavljeno ukupno 15.198 oboljelih od gripe, od čega u posljednjem tjednu 4123 slučaja.

"Uz sezonu gripe uobičajeno se povezuje povećani broj umrlih u odnosu na broj umrlih izvan sezone. To je posljedica činjenice da je gripa u određenim rizičnim skupinama, kao što su osobe u dobi od 65 godina i stariji te kronični bolesnici neovisno o dobi, češće praćena komplikacijama i smrtnim ishodom. Teško je reći koliko stvarno osoba umre izravno ili, što je češće, neizravno od gripe (kao posljedica pogoršanja osnovne bolesti ili komplikacije, poput upale pluća ili sepse)", navode u HZJZ-u. 

Najviše je zaraženih među djecom predškolske i školske dobi, a u odnosu na broj stanovnika, prednjače četiri županije: Koprivničko-križevačka, Krapinsko-zagorska, Brodsko-posavska i Požeško-slavonska županija.

Pročitajte i ovo Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Širenje infekcije Tisuće zaraženih gripom, vrhunac tek stiže. Capak o krakenu: "Sada ga vjerojatno ima i kod nas"

Udio uzoraka u Nacionalnom referentnom centru za gripu zaprimljenih u 3. tjednu pozitivnih na gripu je 23,6 posto. U pozitivnim uzorcima prevladava virus gripe A (98 posto), a među subtipiziranim uzorcima pozitivnih na virus gripe A prevladava virus gripe A/H1N1 (75 posto).

Kulminacija sezone gripe, prema ocjeni prvog čovjeka HZJZ-a Krunoslava Capaka, očekuje krajem siječnja i početkom veljače, u najhladnijem periodu godine.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene