Obavijesti Video Pretražite Navigacija
I dalje postoji opasnost

Crne brojke: Ove godine više poginulih u požarima nego prošle, za 135 posto veća opožarena površina

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U Hrvatskoj je do 10. listopada zabilježeno 13.785 požara što je 14 posto požara više nego lani, a za čak 135 posto povećana je i opožarena površina te je požarom ove godine zahvaćeno gotovo 56.300 hektara, izvijestili su u srijedu iz Hrvatske vatrogasne zajednice.

Broj ozlijeđenih osoba u požarima u 2022. povećan je za 45 posto, pa je tako u ovoj godini ozlijeđeno 160 osoba, od čega i 27 vatrogasaca.

Također, povećan je i broj smrtno stradalih osoba u požarima za 16 posto, te je ukupno smrtno stradalo 29 osoba, od čega i jedan vatrogasac.

U promatranome razdoblju zračne su snage djelovale 144 puta, što je povećanje od osam posto u odnosu na godinu ranije.

Prema izvješću Državnog vatrogasnog operativnog središta 193, nastavlja se trend povećanja broja požara.

Pročitajte i ovo Izgorio objekt uudruge Don Kihot Požar u Sesvetama Netko je namjerno zapalio objekt udruge za terapijsko jahanje? "Još smo u šoku, izgorjela nam je sva vrijedna imovina"

Do 10. listopada tako je zabilježeno 9862 požara na otvorenome prostoru, što je povećanje od 25 posto u odnosu na prošlu godinu, dok je samo požara raslinja zabilježeno 7665, što je povećanje od 48 posto.

Jedino smanjenje broja požara bilježi se na požarima objekata i prometnog sredstva. Tako je u ovoj godini zabilježen 3201 požar na objektima, što je smanjenje u odnosu na prošlu godinu za šest posto, te 722 požara prometnog sredstva, što je dvopostotno smanjenje požara u odnosu na prošlu godinu.

Pročitajte i ovo Požar na automobilu, Trešnjevka SLIJEDI OČEVID FOTO/VIDEO Dramatična noć na zagrebačkoj Trešnjevci: Vatrena buktinja progutala hibridni automobil

Unatoč nižim temperaturama i većim padalinama, na području Šibensko-kninske i Splitsko-dalmatinske županije i dalje je umjerena te velika opasnost od izbijanja šumskog požara, a s obzirom na i dalje povećan broj požara, iz HVZ-a pozivaju građane na dodatan oprez i odgovorno ponašanje.


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene