Ilustracija
Ilustracija Foto: Dusko Jaramaz/Pixsell

U Hrvatskoj je do 10. listopada zabilježeno 13.785 požara što je 14 posto požara više nego lani, a za čak 135 posto povećana je i opožarena površina te je požarom ove godine zahvaćeno gotovo 56.300 hektara, izvijestili su u srijedu iz Hrvatske vatrogasne zajednice.


Broj ozlijeđenih osoba u požarima u 2022. povećan je za 45 posto, pa je tako u ovoj godini ozlijeđeno 160 osoba, od čega i 27 vatrogasaca.

Također, povećan je i broj smrtno stradalih osoba u požarima za 16 posto, te je ukupno smrtno stradalo 29 osoba, od čega i jedan vatrogasac.

U promatranome razdoblju zračne su snage djelovale 144 puta, što je povećanje od osam posto u odnosu na godinu ranije.

Prema izvješću Državnog vatrogasnog operativnog središta 193, nastavlja se trend povećanja broja požara.

Izgorio objekt uudruge Don Kihot Netko je namjerno zapalio objekt udruge za terapijsko jahanje? "Još smo u šoku, izgorjela nam je sva vrijedna imovina"

Do 10. listopada tako je zabilježeno 9862 požara na otvorenome prostoru, što je povećanje od 25 posto u odnosu na prošlu godinu, dok je samo požara raslinja zabilježeno 7665, što je povećanje od 48 posto.

Jedino smanjenje broja požara bilježi se na požarima objekata i prometnog sredstva. Tako je u ovoj godini zabilježen 3201 požar na objektima, što je smanjenje u odnosu na prošlu godinu za šest posto, te 722 požara prometnog sredstva, što je dvopostotno smanjenje požara u odnosu na prošlu godinu.

Požar na automobilu, Trešnjevka FOTO/VIDEO Dramatična noć na zagrebačkoj Trešnjevci: Vatrena buktinja progutala hibridni automobil

Unatoč nižim temperaturama i većim padalinama, na području Šibensko-kninske i Splitsko-dalmatinske županije i dalje je umjerena te velika opasnost od izbijanja šumskog požara, a s obzirom na i dalje povećan broj požara, iz HVZ-a pozivaju građane na dodatan oprez i odgovorno ponašanje.


 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju