Obavijesti Video Pretražite Navigacija
DRŽAVNA INSPEKCIJA

Inspektori u sezoni imali pune ruke posla: Dnevnik Nove TV otkriva koji su najčešći prekršaji

Aktualno Galerija Dino Goleš, Videozid: Inspekcija - 1 Dino Goleš, Videozid: Inspekcija - 1 Foto: DNEVNIK.hr Dino Goleš, Videozid: Inspekcija - 2 Dino Goleš, Videozid: Inspekcija - 2 Foto: DNEVNIK.hr Dino Goleš, Videozid: Inspekcija - 3 Dino Goleš, Videozid: Inspekcija - 3 Foto: DNEVNIK.hr Dino Goleš, Videozid: Inspekcija - 4 Dino Goleš, Videozid: Inspekcija - 4 Foto: DNEVNIK.hr +0 Dino Goleš, Videozid: Inspekcija - 5 Galerija 1/5 >>
Puno posla u sezoni imao je i Državni inspektorat. Više o tome kakve su nepravilnosti uočili, donosi reporter Dnevnika Nove TV Dino Goleš.

Najviše posla imali su turistički inspektori, inspektori zaštite na radu i sanitarni inspektori.

Za razliku od poreznih koji su kod 60 posto subjekata uočili nepravilnosti, Državni inspektorat utvrdio ga je kod njih 45 posto.

Najčešće su prekršiteljima "progledali kroz prste" odnosno dali im priliku da u razumnom roku isprave nepravilnosti. Takvih je slučajeva bilo 876, gotovo 25 posto više nego godinu prije.

Najučestalije povrede koje su utvrđene, tiču se zaštite na radu. U 403 nadzora izrečene su 802 upravne mjere i 166 novčanih kazni.

Kad govorimo o mjerama - najčešće se radnike privremeno udaljavalo s posla, jer im šef inspektorima nije mogao predočiti dokaze da su osposobljeni rad.

Bilo je tu i korištenja neispravnih aparata i osobne zaštitne opreme, a ni poznavanje prve pomoći nije nešto čime su se mnogi mogli pohvaliti.

Kad se sve to stavi u kontekst tržišta na radu i ekspanzije turizma, moglo bi se zaključiti da je sezona bila uspješna, puno se zaradilo, ali rak-rana našeg turizma je da u Hrvatskoj nema tko raditi.

Pročitajte i ovo Krivotvorili vino - 3 INSPEKTORAT OTKRIO Domaću vinsku scenu uzdrmala vijest o krivotvorenim lošim vinima: Pogledajte odakle dolaze i od čega se sastoje

Pročitajte i ovo Ilustracija Stižu kazne Inspektori obišli trgovine: Pogledajte koliko je trgovaca prekršilo odluku o limitiranju cijena mlijeka, ulja, šećera…

Ako ćemo to reći plastično - konobari i kuhari često nisu školovani, rade bez iskustva, puno je stranih radnika koji nemaju papire, a nije novost ni da mnogi rade u lokalima koji nemaju sve dozvole.

A što smo time dobili mi - potrošači? Nikad skuplje račune u tim istim ugostiteljskim objektima - ako smo bili te sreće da smo račun uopće i dobili. 

Iz svega se može zaključiti da se turističkim brojkama možemo hvaliti, poslovnom klimom baš i ne - ono što nas sve može utješiti je tek da je država dobro zaradila, pa bi krizu mogli svi skupa lakše prebroditi.
 

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.

 


 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene