Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Proračun 2014

HUP: Preambiciozna prognoza gospodarskog rasta za iduću godinu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatski poslodavci smatraju da bi kompletna gospodarska politika trebala ići u drugom pravcu.

Gospodarsko-socijalno vijeće (GSV) primilo je danas na znanje Vladin prijedlog rebalansa državnog proračuna za ovu te prijedlog proračuna za iduću godinu, predstavnici poslodavaca drže da je za iduću godinu preambiciozno prognoziran gospodarski rast, dok sindikati smatraju da proračun nije razvojan.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Nedostatak reformi Lalovac je najavio dosta toga - Kada će najave provesti u djelo? Slika nije dostupna Svima manje Mrsić o jesenskom rebalansu: 'Rezat ćemo sve plaće u državnom sektoru'

VIDEO Linić: Svi su za promjene, a kada ih treba provesti, svi su protiv

Nakon gotovo trosatne rasprave GSV je zaključio da prima na znanje rebalans proračuna za 2013., te prijedlog proračuna za 2014. s projekcijama za 2015 i 2016., o čemu je izvjestio predstavnik Vlade, ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić.

'GSV Vladi predlaže da razmotri mogućnosti u odnosu na uspostavu fiskalne konsolidacije te poticanja gospodarskog rasta i zaštite najosjetljivijih skupina građana', dodao je.

Predstavnik poslodavaca Bernard Jakelić rekao je kako je proračun za iduću godinu tehnički korektan, no stajalište je Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) da bi 'kompletna gospodarska politika trebala ići u drugom pravcu' uz pojačane napore Vlade, Ministarstva financija i Ministarstva gospodarstva.

Najveće zamjerke HUP-a su preambiciozan i optimističan gospodarski rast koji će se, ocijenio je Jakelić, vrlo teško realizirati. Dodao je tome i rast potrošnje tj. rashoda za zaposlene, kao i premalo poticajnih mjera za gospodarstvo.

Ne možemo poduprijeti ni rast stope PDV-a s 10 na 13 posto, posebno za turističku djelatnost, jer je strategija turizma već davno donesena, planovi za iduću sezonu već su gotovi, a booking je u tijeku, naglasio je.

Vladin proračun na meti kritika: Ni oporba, ni sindikati, ni poslodavci nisu zadovoljni!

Povećanje PDV-a na 13 posto, ocijenio je, zasigurno će utjecati na rezultate iduće sezone, a samim tim postajemo najnekonkurentnijom turističkom destinacijom.

Predstavnika sindikata Damir Jakuš podsjetio je kako su sindikati od prijašnjih Vlada tražili da potiču rast gospodarstva. 'Od ove Vlade, koja nema takvih mogućnosti, tražimo da proračun stavi u funkciju naručitelja radova. A to ne vidimo iz ovog proračuna', ustvrdio je.

Sindikati, dodao je, smatraju da neke dosadašnje Vladine mjere, poput smanjenja opterećenja gospodarstva, nisu dale efekte jer nisu otvorile nova radna mjesta i očuvale gospodarsku aktivnost, koja i dalje pada.

'Svaki proračun koji u tom smislu nije razvojan, odnosno ne daje novu mogućnost, za nas nije dobro postavljen', rekao je Jakuš dodavši da sindikate smeta što se ne zna koliko će rebalansa biti u idućoj godini i kada će se to dogoditi, kao i kakvi će biti prihodi.

Mrsić je dodao da su socijalni partneri iskazali povjerenje Vladi na uspostavi dugoročno održivog proračuna, što je iskazano u projekcijama proračuna za 2015. i 2016. 'Diskusija je pokazala da svi socijalni partneri žele da imamo dugoročno održivi proračun', rekao je Mrsić.

Reagirao je sindikalac Jakuš kazavši kako je točno da su dali podršku za održiv i normalan proračun, ali nema bezrezervne podrške svim politikama koje će se voditi u tom smislu. 'O svakoj politici ćemo ponaosob razgovarati i davati ili ne davati podršku, jer nisu sve mjere za nas unaprijed bezrezervno prihvatljive', poručio je.

GSV je danas na znanje primio i više izmjena zakona - Zakona o porezu na danu vrijednost, Zakona o porezu na dobit, Zakona o porezu na dohodak i Zakona o doprinosima.

Mrsić je izvjestio da su raspravljali i o prijedlogu da se po uvećanoj stopi oporezuje drugi dohodak, a Vlada je socijalnim partnerima, koji su imali primjedbe na taj prijedlog, predložila da upute amandmane ili prijedlog izmjena zakona. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene