Obavijesti Video Pretražite Navigacija
CIJEPLJENJE JE KLJUČ

Liječnici odgovorili biskupima: ''Kad budete dijelili pomazanje umrlima necijepljenima, sjetite se da ste tome sami pomogli"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatska udruga bolničkih liječnika (HUBOL) reagirala je na objavu Hrvatske biskupske konferencije (HBK) koja je podijelila i državni vrh, u kojoj biskupi naglašavaju da sve mjere i odluke za sprječavanje širenja zaraze koronavirusom trebaju biti bez prisile i uvjetovanja.

"Sljedeći put kad Vas pozovu da udijelite bolesničko pomazanje necijepljenom bolesniku oboljelom od COVID-19 bolesti ili budete čitali brojeve umrlih po kojima je Hrvatska među 10 posto zemalja u svijetu s najvišom stopom smrtnosti od ove bolesti, imajte na umu da ste svojim (ne)djelovanjem tome pomogli", poručuju im liječnici.

Pozivaju autore priopćenja da posjete COVID bolnice i pogledaju u oči oboljelima.

"Umjesto poziva na čin ljubavi, kao što je učinio poglavar Katoličke crkve, vi s puno riječi, a bez razumijevanja i bez duše, podilazite onima koji sad mašu zastavama slobode izbora. Slobode bez odgovornosti.

Pozivamo sve koji su sudjelovali u pisanju vašeg teksta da dođu u COVID-19 bolnice. Izađite iz svojih kula bjelokosnih. Cijepljeni ste, imate COVID potvrdu, nema straha za Vaše zdravlje.

Pročitajte i ovo Hrvatska biskupska konferencija NAKON PORUKE HBK-a Nadbiskup Mate Uzinić o cijepljenju: "To je način za promicanje općeg dobra i za brigu jednih prema drugima, osobito prema najranjivijima"

Pogledajte u oči bolesnike oboljele od COVID-19 bolesti, ali i bolesnike koji nemaju COVID-19, no ne mogu dobiti zdravstvenu skrb jer bolnice trenutno nemaju mogućnosti o njima skrbiti. Pogledajte u oči zdravstvene djelatnike koji o njima skrbe i u dežurstvima često traže slobodan krevet više za oboljele. Oni će vam reći da je cijepljenje najučinkovitija zaštita od ove bolesti. To je jedina znanstvena istina koju treba jasno izreći. Sve ostale riječi izgovorene o cijepljenju predstavljaju neznanje i mlaki, bljutavi, proračunati kukavičluk", ističu liječnici.

HBK je u objavi istaknuo i kako bi "metode testiranje trebale biti neinvazivne". Iz HUBOL-a su se osvrnuli i na tu uputu.

"P.S. Dodatni podsjetnik: izbor dijagnostičkih testova zaista nije specijalistička komepetencija HBK".

Objava biskupa podijelila je i državni vrh. Predsjednik Zoran Milanović u subotu je rekao da se slaže s njima.

"Stav HBK je stav švedskih protestanata, pametnih kršćana. Ima i glupih, ovi su pametni. Nikakve restrikcije, živi i pusti druge da žive", rekao je.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Netočna informacija? Iz zagrebačke bolnice demantirali Stožer: Kažu da kod njih nije preminula djevojka (27)

Premijer Andrej Plenković pak je bliži stavu liječnika.

"Papa je bio jasan, on poziva ljude da se cijepe. Ja ne vidim da je testiranje invazivno, mi smo se u Glasgowu trebali više puta testirati, prije puta, u avionu, pa smo se opet u hotelu testirali", kaže.

"Odraslim ljudima testiranje ne bi trebalo biti problem nikome. Ja vjerujem da su se mnogi biskupi cijepili. A što se tiče slobode da se netko baš ne želi cijepiti, okej, ali to ne može biti razlog da ne poštujemo one koji su cijepljeni. Nebuloze idu internetom, COVID potvrde se uspoređuju s progonom iz Drugog svjetskog rata, ne znam tko se toga sjeti. Svaki dan je tu prosvjed, neka prosvjeduju svaki dan. Ali postoji nešto što se zove zdrav razum", rekao je premijer.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna CRNE BROJKE Stožer objavio najnovije podatke: Novozaraženih opet više od 4.000, preminula još 41 osoba

"Svi ovi koji lažu da korona nije problem, da samo pet sekundi provedu na intenzivnoj s oboljelima, nikad ovo više ne bi radili. Svaki put kad slušam liječnike, ne mogu vam reći koliko cijenim taj njihov napor. I s druge strane zgroženost prema onima koji tvrde da toga nema, da je to izmišljeno", rekao je.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene