Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Preporučuju neinvazivne metode

Hrvatski biskupi oglasili se o cjepivu: ''Sve mjere za sprječavanje širenja zaraze moraju biti bez prisile i uvjetovanja''

O cijepljenju se oglasila i Hrvatska biskupska konferencija. U priopćenju pod naslovom ''Je li cjepivo protiv COVID-a moralno prihvatljivo'' naglašavaju da sve mjere i odluke za sprječavanje širenja zaraze koronavirusom trebaju biti bez prisile i uvjetovanja. Isto tako preporučuje se korištenje neinvazivnih metoda i drugih oblika testiranja.

Hrvatska biskupska konferencija (HBK) u priopćenju pod naslovom ''Je li cjepivo protiv COVID-a moralno prihvatljivo?!'' naglašavba da mjere i odluke za sprječavanje širenja zaraze trebaju biti bez prisile i uvjetovanja.

Dodaju i da se trebaju koristiti neinvazivne metode i drugi oblici testiranja na koronavirus.

Priopćenje HBK-a o cijepljenju prenosimo u cijelosti:

''Iako je u više navrata bilo govora o cjepivu protiv COVID-a, čini nam se uputnim iznova reći nekoliko stvari. Ponajprije svjesni opasnosti uzrokovane pandemijom COVID-a, kao i trenutnim stanjem u društvu, potičemo vjernike i ljude dobre volje na promišljanje i konstruktivnu suradnju u sadašnjim okolnostima radi zajedničke dobrobiti pojedinaca i društva. Ovom kratkom Izjavom u duhu Isusova naloga 'biti sol zemlje i svijetlo svijeta' želimo pružiti svjetlo Evanđelja u ovom izazovnom društvenom trenutku.

Pročitajte i ovo Davor Božinović MJERA OD UTORKA Stožer pojasnio sve detalje o uvođenju COVID potvrda, evo kome one neće trebati

1. Kad je Kongregacije za nauk vjere, 21. prosinca 2020., objavila bilješku o korištenju nekih cjepiva protiv COVID-a, naznačila je da je 'moralno prihvatljivo primiti cjepiva protiv COVID-a' (br. 2). Uz to potakla 'na proizvodnju, odobravanje, distribuciju i ponudu etički prihvatljivih cjepiva koja ne stvaraju konflikt u savjesti, kod zdravstvenih djelatnika i kod onih koji će se cijepiti' (br. 4).

Cijepljenje, dakle, ostaje sredstvom prevencije i suzbijanja transmisije zaraznog agensa, ali po naputku Kongregacije, ono 'mora biti dobrovoljno' (br. 5).

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna "nepobitne činjenice" Capak o cjepivu: "Bilo bi dobro kad neki znanstvenici i kvaziznanstvenici na društvenim mrežama ne bi preispitivali te odluke"

2. Posljednjih dana stvorilo se ozračje određenih pritisaka na osobe koje su očitovale problem vlastite savjesti. Tematiziranjem gubitka radnih mjesta i socijalnog statusa radi toga što se neki nisu cijepili dodatno je opteretilo i poljuljalo povjerenje i društvenu klimu. Imajući u vidu kako je temelj društvenog uređenja poštivanje čovjeka i njegova dostojanstva, smatramo potrebnim uzeti u obzir argumente i razloge pojedinaca koji iz opravdanih razloga isključuju mogućnost cijepljenja.

U tom kontekstu, sve mjere i odluke za sprječavanje širenja zaraze koronavirusom trebaju biti bez prisile i uvjetovanja, kako ističe naputak Kongregacije, posebice u pogledu prava na rad, usluge i sudjelovanje u društvenom životu. Isto tako preporuča se korištenje neinvazivnih metoda i drugih oblika testiranja.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Novo pooštravanje mjera Radikalne mjere: Žele uvesti lockdown za necijepljene osobe, čekaju zeleno svjetlo parlamenta

3. Imajući pred sobom čovjeka i njegovo dostojanstvo, potičemo vjernike i građane, djelatnike društvenih zbivanja, nositelje odgovornih službi u društvu, kao i djelatnike obavijesnih sredstava neka dadnu svoj osobni doprinos u stvaranju zdrave međuljudske klime.

Neka u sprječavanju zaraze od koronavirusa paze na dostojanstvo čovjeka i njegova ljudska prava kako se ne bi stvorila diskriminacija u društvu. Posebice treba posvetiti pozornost starijima i siromasima i omogućiti im zdravstvenu i svaku drugu brigu da se osjećaju zaštićenima i 'kod kuće.''' stoji u priopćenju Hrvatske biskupske kofnerencije.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene