Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Iz minute u minutu

Domovinski pokret slikao se ispod velikog križa i oglasio o SDSS-u, a Grbin poručio da Plenković treba psihijatra

Deveti je dan nakon parlamentarnih izbora, a i dalje se ne zna tko će prvi prikupiti 76 potpisa da bi postao mandatar nove hrvatske Vlade.

 

  • deveti je dan nakon izbora, pregovori o formiranju Vlade se nastavljaju 

  • zastupnici nacionalnih manjina dat će potporu HDZ-ovu Gordanu Jandrokoviću za predsjednika Sabora

  • neke stranke razmatraju opciju da DP-ov Ivan Penava bude predsjednik Sabora

Tijek događaja možete pratiti u nastavku:

19:15 Reporterka Dnevnika Nove TV, Barbara Štrbac, izvijestila je s Iblerova trga da je Predsjedništvo SDP-a na sjednici donijelo jednoglasnu odluku kako nikakvih unutarstranačkih procesa neće biti dok se ne oformi Vlada i dok ne prođu izbori za EU parlament. Više pogledajte u video prilogu.

18:10 SDP-ov predsjednik Peđa Grbin u izjavi za medije nakon Predsjedništva stranke poručio je da je HDZ-ovu šefu Andreju Plenkoviću potrebna pomoć pshijatra

17:40 U središnjici SDP-a sastalo se Predsjedništvo stranke, a u toj stranci još ne odustaju od ideje da oporba skupi većinu. "Nadaju se okupiti sve one koji su u prošlom Sazivu sabora glasali protiv izmjena kaznenog zakona, Lex AP-a i protiv Ivana Turudića", kazala je reporterka Dnevnika Nove TV Barbara Štrbac. Nisu svi suglasni oko ideje davanja podrške DP-ovu Ivanu Penavi da bude predsjednik Sabora.

16:55 Iz Domovinskog pokreta poručili su: "Čvrsto kao stijena i dalje stojimo na našim pregovaračkim pozicijama: SDSS ne može biti dio vlasti. Od načela se ne odustaje."

U objavi na Facebooku dodali su i: "Što se tiče medijskih napisa o nekakvim podjelama u Domovinskom pokretu: moramo iskreno reći da jedino naše supruge 'zazivaju podjele' jer nas četvorice danima nema kući."

  

13:33 Mostovac Zvonimir Troskot komentirao je odlazak bračnog para Raspudić iz stranke.

"Mislim da su Božo i Marija rekli sve. Bio je šok i nama i javnosti. Mi ćemo i dalje surađivati i, koliko god to bilo sada teško, dolaze nam EU izbori. To je dio života, ali je kolegijalno bilo napravljeno i želim im sve najbolje", rekao je tijekom gostovanja na N1.

Potvrdio je navode da je Ivanu Penavi ponuđeno mjesto predsjednika Sabora da bi se, tvrdi, mogli uhvatiti u koštac s nekim problemima.

"Prvo je smjena Ivana Turudića jer zakon nam kaže da ga možemo staviti na neko drugo tijelo i otvoriti tu poziciju. Drugo, svi bi se složili oko zakona kao što je dječji dohodak ili izmjena izbornog zakona, koji ide u korist vladajućih", istaknuo je Troskot.

Plenković se obrušio na novinare i političke protivnike

13:20 Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković rekao je da u pregovorima s Domovinskim pokretom nema ništa novo i da se nastavljaju idućeg tjedna, a onda je sasuo paljbu po političkim protivnicima, uključujući i Zorana Milanovića.

Više o tome možete pročitati OVDJE.

Pročitajte i ovo Provjereno: Iskaznica za osobe s invaliditetom - 3 Donosi Provjereno Na adresu stigla iskaznica za dijete koja je šokirala roditelje: "Mene je toliko zgrozilo. S kojim pravom?"

12:35 Mostovac Nikola Grmoja rekao je da vjeruje da Ivan Penava nije dio grupacije iz Domovinskog pokreta koja želi s HDZ-om.

"Mislim da on ovaj brod DP-a može usmjeriti u onom smjeru koji su oni građanima obećavali prije izbora. Zato sam pozvao u svojoj izjavi DP ili nekompromitirane dijelove DP-a da pošaljemo Plenkovića u oporbu", rekao je Grmoja u HRT-ovoj emisiji Poligraf.

"Ako bez nas nema formiranja bilo čega, jasno smo rekli, za razliku od drugih aktera koji nešto uvjetuju, da Penava ili netko iz DP-a može biti predsjednik sabora", dodao je.

Pročitajte i ovo Screenshot Nevjerojatno VIDEO Uhićena djevojka (19), pokušala je prodati svoga sina, pronašla je i kupca

11:38 Član Predsjedništva SDP-a Ivan Račan komentirao je pokušaje sastavljanja te se osvrnuo na vijest da su predstavnici manjina javno podržali Gordana Jandrokovića za predsjednika Sabora.

"Mi manjine nismo ni zvali. Zvali smo političke stranke, oporbu iz prošlog mandata, koja je bila vrlo jasno protiv lex AP i imenovanja Ivana Turudića za glavnog državnog odvjetnika. Mi smo pozvali tu oporbu na formiranje saborske većine s te dvije temeljne stvari koje treba napraviti. Manjine su bile i za ograničavanje slobode medija i Turudića, pa nismo očekivali s njima formirati većinu", rekao je Račan u razgovoru za N1.

Reakcije na Plenkovićevu izjavu o korumpiranim strankama

10:56 Jelena Miloš, novoizabrana saborska zastupnica Možemo!, komentirala je izjavu Andreja Plenkovića u kojoj je poručio da će HDZ imati dovoljno ruku i sastaviti parlamentarnu većinu te dodao da neće razgovarati s Mostom, Možemo! i SDP-om, koje je nazvao korumpiranima jer "žele porobiti neovisne institucije".

"Ta je izjava nevjerojatna, lažna i neuvjerljiva građanima, to je ponižavanje građana. Jedina stranka koja je dobila pravomoćnu presudu za korupciju optužuje druge stranke da su korumpirane. Građani znaju tko je glavni odgovorni za korupciju i čiji su ministri smijenjeni zbog korupcije. To su PR fore koje ne mogu proći i ne znam tko im je smislio tu briljantnu PR foru", rekla je Miloš za N1.

Pročitajte i ovo Hamed Bangoura Objavio na Twitteru Bangoura opisao bliski susret s Plenkovićem: "Znam da nećete vjerovati..."

10:53 Bivša HDZ-ova premijerka Jadranka Kosor komentirala je vijest da postoji mogućnost da u dogovoru s oporbom šef Domovinskog pokreta Ivan Penava postane predsjednik Sabora.

"Vele da oporba nudi Penavi da bude predsjednik Sabora. Ali je nejasno zašto to mjesto DP ne traži u pregovorima sa strankom protiv čijeg su šefa podnijeli kaznenu prijavu zbog zlouporabe položaja i ovlasti?" napisala je Kosor na platformi X.

10:29 SDP-ovac Joško Klisović pozvao je sve stranke koje se bore protiv korupcije da stanu jednu stranu.

"Neutralizirati zadnje antidemokratske odluke HDZ-a: od lex AP do Ivana Turudića i pripremiti nove izborne jedinice. Idemo napraviti izborne jedince gdje svaki glas jednako vrijedi i onda odmjeriti snage", rekao je u razgovoru za N1.

Komentirao je i izjavu Andreja Plenkovića da će odsad govoriti da su SDP, Možemo! i Most korumpirani.

"HDZ ne blatimo mi, nego njegovi ministri protiv kojih se vode postupci i drugi članovi koji su pod istragama ili su osuđeni. Pa i sama stranka ima presudu za korupciju. Ta njegova izjava zvuči kao potez očajnika", dodao je.

Ivana Penavu za predsjednika Sabora?

8:10 Paralelno s pregovorima o većini za sastavljanje vlade odvijaju se i razgovori o većini koja bi konstituirala Sabor, a u kojima Domovinski pokret također sudjeluje.

Proteklih su dana, tvrde izvori Novog lista, čelnici DP-a razgovarali s Peđom Grbinom, koji je predstavljao koaliciju Rijeke pravde, te izaslanstvom Mosta i Hrvatskih suverenista. Na sastanku se čuo prijedlog da novi predsjednik Sabora bude – Ivan Penava.

U Domovinskom pokretu, tvrde izvori, razmišljaju o ovoj ideji i nisu je u startu otklonili. Imali bi dovoljno ruku kada bi tu ideju podržali Rijeke pravde, pa Možemo!, IDS, Posavčev Sjever i Fokus.

Pročitajte i ovo Ukrajinska snimka američkog tenka Abrams u akciji Neki su već uništeni Američki tenkovi Ukrajini su trebali donijeti preokret u ratu, a sada su povučeni s bojišta

7:24 U novi, 11. saziv Hrvatskog sabora u kojemu je 151 zastupničko mjesto, izabrano je 114 zastupnika i 37 zastupnica, što je najveći broj žena od osamostaljenja i sada čine četvrtinu sabornice.

7:20 Predstavnik češke i slovačke nacionalne manjine Vladimir Bilek izjavio je u četvrtak kako je Klub zastupnika nacionalnih manjina odlučio dati potporu HDZ-ovu Gordanu Jandrokoviću za predsjednika Hrvatskog sabora. Više o tome možete pročitati OVDJE.

Pročitajte i ovo Taksi Paprena cijena "Za 9 kilometara naplatio mi je čak 105 eura": Pogledajte nevjerojatno objašnjenje taksista

7:10 HDZ je na izborima osvojio 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, Nezavisna platforma Sjever 2, IDS 2, Fokus 1. Da bi se formirala saborska većina, potrebno je imati 76 ruku. 

Glavni pregovori o sastavljanju nove Vlade vode se između HDZ-a i Domovinskog pokreta. Do kraja tjedna ili najkasnije u ponedjeljak trebala bi se održati druga službena runda pregovora između tih dviju stranaka.

Konačni službeni rezultati izbora za Hrvatski sabor mogli bi biti objavljeni u ponedjeljak 29. travnja, pa bi rok od 20 dana za sazivanje Hrvatskog sabora na prvo zasjedanje tekao od utorka.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene