Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna
uživo

UŽIVO Grbin oštro po Ustavnom sudu: "Šeparović misli da vlast pripada njemu. Popišali su se na sve nas"

Prve reakcije

HSU: Skandalozno je da HDZ-ova koalicija najavljuje rezanje mirovina

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatska stranka umirovljenika (HSU) u četvrtak je ocijenila skandaloznom najavu ekonomskog stratega HDZ-ove koalicije Josipa Budimira da će, u slučaju pobjede na izborima i formiranja Vlade, "smanjiti troškove u mirovinskom sustavu" jer to, tvrdi HSU, nije moguće učiniti bez rezanja mirovina.

"Pozivamo Tomislava Karamarka i HDZ da javnosti predoče jasan plan smanjenja mirovina ili neke druge mogućnosti 'smanjenja troškova u mirovinskom sustavu' koje se neće prelamati preko leđa umirovljenika", stoji u priopćenju HSU-a.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković u stožeru HDZ-a Objava nakon rezultata Oglasio se Plenković: "Uskoro ćete saznati s kim ćemo imati većinu" Andrej Plenković i Ivan Penava Sporna suradnja Hoće li HDZ-ovci ići na smjenu Plenkovića? "To bi značilo rušenje u paranoidnu desnicu"

U protivnom, riječ je o još jednom pokušaju zastrašivanja umirovljenika i stvaranja dojma u javnosti da su osobe starije životne dobi teret društvu, ocjenjuje HSU. Budimir je u srijedu u razgovoru za Dnevnik Nove TV ustvrdio da će bilo koja Vlada koja dođe na vlast morati smanjiti troškove u zdravstvenom i mirovinskom sustavu.

Ako HDZ-ova koalicija dođe na vlast... 'Posao koji može obavljati jedan čovjek sasvim sigurno neće više raditi dva'

HDZ-ova koalicija, rekao je Budimir, povećat će efikasnost zdravstvenog sustava i smanjiti rasipanje novca, a ako to ne bude dovoljno, provest će "racionalizaciju dijela prava koja su široko emitirana".

U vezi mirovina Budimir smatra kako iz mirovinskog sustava treba isplaćivati zarađene mirovine, a one koje nisu zarađene prebaciti u sustav socijalne skrbi. HSU u priopćenju poručuje HDZ-u i Budimiru da uštede traže na prikladnijim mjestima od mirovinskog i zdravstvenog sustava, čiji su korisnici u najvećoj mjeri umirovljenici.

"Pozivamo HDZ da precizira najavu da će 'mirovine koje nisu zarađene' biti prebačene u sustav socijalne skrbi i kakve će učinke takva mjera imati na mirovine hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata, koji su kao mladići otišli na bojište i nisu stigli 'zaraditi' svoju mirovinu uplatama doprinosa", navodi HSU. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene