Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Predsjednik HSS-a Josip Friščić izjavio je danas kako njegova stranka nije spremna na odustajanje od bilo koje komponente ZERP-a, ali da im je prihvatljiva njegova postupna primjena.


Činjenicu da je Vanjskopolitički odbor Europskog parlamenta jučer prihvatio izvješće o Hrvatskoj Friščić tumači kao potvrdu napora koje je Hrvatska uložila u posljednjih nekoliko mjeseci.

Vezani članci Slika nije dostupna Friščić: 'Od ZERP-a ne odustajemo' Slika nije dostupna 'Zakon o ZERP-u je donesen, na vladi je da ga primjeni'

"To pokazuje kako treba raditi i ubuduće, dakle da unutar države treba jasno definirati ciljeve i onda, kad problemi nastanu, poduzimati diplomatske mjere", rekao je Friščić novinarima u Saboru.

Ocijenio je da je Hrvatska u Bruxellesu konačno dočekala prihvatljive tonove, te da sada treba sjesti za stol s Italijom i Slovenijom i dogovoriti pronaći rješenje.

"Nisam nikakav zagovornik svađe, svađom se ništa ne može riješiti", rekao je Friščić.

Uvjeren je i da će uskoro doći do kvadrilateralnog sastanka sa Slovenijom, Italijom i Europskom komisijom, što je predložio hrvatski premijer Ivo Sanader.

Novinare je zanimalo je li HSS spreman na popuštanje, budući da je ta stranka u više navrata inzistirala na neodgodivoj primjeni ZERP-a u cijelosti.

"Da smo bili spremni na popuštanje, onda bi već od 1. siječnja 2008. digli ruku i rekli - Mi odustajemo od stava, neka drugi odluče što će biti. Nismo bili spremni ni danas nismo spremni na odustajanje, ali smo spremni na razumno dogovorno rješenje", rekao je Friščić.