Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Predsjednik HSS-a Josip Friščić nakon dvosatna sastanka stranačkog Predsjedništva u Hrvatskom saboru nije novinarima točno odgovorio na upit hoće li poduprijeti odgodu primjene ZERP-a na članice EU-a.


Predsjedništvo HSS-a ostaje pri stajalištu da su neutemeljeni zahtjevi da Hrvatska suspendira ZERP, zapravo to je pritisak susjeda da se granična pitanja rješavaju na njezinu štetu, istaknuo je Friščić.

Vezani članci Slika nije dostupna HSS ne bi ukidanje ZERP-a, ali bi ostali u Vladi Slika nije dostupna 'HSS-u prihvatljiva postupna primjena ZERP-a'

Naglasio je da je HSS protiv odgode ZERP-a, ali kako je stranka svjesna da se o tom pitanju mora postići dogovor u skladu s propisima EU-a, posebno kad je riječ o ribolovnoj sastavnici Pojasa.

Upitan ide li na razgovor s Klubom HDZ-a, s obzirom na najavu premijera dr. Ive Sanadera da će klubovi vladajuće većine predložiti još jednu odgodu primjene ZERP-a, Friščić je rekao: "Ako me sjećanje dobro služi, a služi, raspravu je potaknuo SDP i, prema tome, očekujem da oni iziđu s određenim prijedlogom."

Dodao je da će premijer Sanader Hrvatski sabor izvijestiti o prošlotjednu razgovoru s europskim povjerenikom za proširenje Ollijem Rehnom. 

- Iz toga će sigurno proizići određeni zaključci i kad ih vidimo, donijet ćemo svoje stajalište, rekao je Friščić.

Predsjednik Kluba HDZ-a Andrija Hebrang izjavio je kako se vladajući klubovi cijeli dan dogovaraju i trebaju utvrditi zajednički prijedlog.

- Još ništa nije potpisano, upravo slažemo prijedlog, rekao je Hebrang te dodao da će se pokušati pronaći zajednički zaključak i s oporbom.