Obavijesti Video Pretražite Navigacija

HSP traži prekid suradnje s Haškim sudom

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Saborski Klub HSP-a zatražio je danas suspenziju daljnje primjene Ustavnog zakona o suradnji s Haškim sudom i pokretanje postupka pred Vijećem sigurnosti UN-a o svrsishodnosti djelovanja tog suda, a zahtijevaju i saborsku raspravu o suradnji s Haagom.

HSP u zahtjevu koji je uputio predsjedniku Hrvatskog sabora Vladimiru Šeksu ističe da je Haški sud "skandaloznom i sramotnom presudom Šljivančaninu, Mrkšiću i Radiću pokazao svoje pravo lice te ponizio poginule hrvatske branitelje, obitelji poginulih, zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja, ratne vojne invalide i cijelu Hrvatsku".

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Državni vrh: Hrvatska samo traži pravdu Slika nije dostupna HVIDRA traži saborsku raspravu o suradnji s Haaškim sudom

Stoga traže da se bez odgode u Saboru raspravi suradnja s Haškim sudom, da se suspendira primjena Ustavnog zakona o suradnji s Haagom i pokrene postupak pred Vijećem sigurnosti.

"Riječ je o minimumu što Hrvatski sabor treba učiniti", stoji u
zahtjevu Kluba zastupnika HSP-a. 

Savjetnik predsjednika HSP-a Ante Đapića Mate Granić danas je na konferenciji za novinare varaždinskog HSP-a rekao da haaška presuda Mrkšiću, Šljivančaninu i Radiću mijenja
povijest te da Haaški sud nije ispunio svoju zadaću, zbog čega treba prestati raditi. 

"Nije dovoljno samo pismo Vijeću sigurnosti UN-a, što je najavio premijer Sanader, već Vlada i diplomacija moraju aktivno djelovati da takav sud prestane raditi i da njegove ovlasti preuzme Međunarodni kazneni sud", istaknuo je Granić.

Osvrnuo se i na sastanak hrvatskog i iranskog predsjednika, rekavši da do takvog sastanka nije smjelo doći, da se Mesić nije smio sastati s čovjekom koji negira holokaust i postojanje Izraela te razvija nuklearni program. HSP inače, rekao je Granić, neće sklapati predizborne koalicije, a o mogućim koalicijama razgovarat će nakon izbora.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene