Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Ozbiljnost' sustava navodnjavanja

Njima je još uvijek premijer - Ivo Sanader!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Iako je ministar Tihomir Jakovina rekao da projektima navodnjavanja treba pristupiti ozbiljnije, ozbiljnom pristupu ne ide u prilog što na stranicama Hrvatskih voda još stoji ime Ive Sanadera.

Prve obilnije padaline i kraj suše podjednako iščekuju vatrogasci i poljoprivrednici. Već se sada 2012. proglašava najsušnijom godinom od samostalnosti.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna "I malen namet je namet" Uvođenje obvezne članarine u Poljoprivrednoj komori izazvalo burnu reakciju seljaka Slika nije dostupna Sastanak dobavljača s koncernom Oni nisu bili pozvani no od Agrokora žele čuti: "Kad će isplatiti dug OPG-ima?"

Štete u poljoprivredi procjenjuju se na milijardu kuna. Iako smo jedna od najbogatijih zemalja u svijetu kad je u pitanju voda, sustavno se navodnjavanje godinama zanemaruje. Koliko je voda važna vidljivo je iz činjenice da detaljnije karte i popis svih izvora pitke vode spadaju u vojnu tajnu.

Bogati smo vodom, a apsurdno, nema sustav navodnjavanja. Hrvatska je među 30 zemalja u svijetu po bogatstvu vodom, a treća u Europi. Potrošimo je oko milijardu kubika na godinu, a imamo je čak 26 milijardi kubika. Nakon ovih podataka zvuči apsurdno da su nam polja žedna i spaljena od suše. Zašto je tome tako? Niti jedna vlada sušu nije shvatila dovoljno ozbiljno!

>> 'Gdje se skriva ministar?'

Do sada je u navodnjavanje uloženo oko pola milijarde kuna i navodnjavamo tek pola posto svih obradivih površina. Da se izrazimo sportski, kao da imate stotinu nogometnih igrališta, a travu kosite na polovini jednog. S onih 99 i pol, što bude, bude.

Koliko je sustav navodnjavanja u nas ozbiljan, govori i to što na stranicama Hrvatskih voda piše da je predsjednik Nacionalnog povjerenstva za navodnjavanje bivši premijer Ivo Sanader i bivši ministar poljoprivrede Petar Čobanković. Vrućina je kukuruz potpuno spalila. 'Sve leasinge što imam za traktore i sve kompletno što sam dao u hipoteku ne mogu dalje plaćati. Imam tri radnika, ne mogu egzistirati jer ove godine nemam nikakav prihod', rekao je jedan poljoprivrednik. 'U Slavoniji izgleda kao da je kraj 10. mjeseca, bez zelene boje, suha doslovce. Jedna šibica bi je mogla zapaliti da izgori cijela', rekao je Matija Brlošić, predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore.

Do sada luksuz, navodnjavanje je od sada, čini se, prijeka potreba. 'Ozbiljne proizvodnje su nezamislive bez navodnjavanja. Svaka proizvodnja strateški važne hrane je neozbiljna i neodgovorna bez navodnjavanja. Pogotovo kad imate vode', rekao je Marko Josipović, iz Poljoprivrednog instituta Osijek.

Koliko smo novca do sad platili za odštete od suša, toliko bi nas otprilike koštao sustav navodnjavanja. Imali smo veliku sušu 2003., zatim 2007. i 2008., pa bi ovo svakako trebao biti strateški cilj i ove, ali i svih sljedećih Vlada. Rješenje, dakle, postoji, samo treba odlučiti sprovesti ga u djelo.

'Trebamo puno aktivnije i puno bolje pristupiti budućim projetkima navodnjavanja, jer sanacija štete sredstvima iz državnog proračuna, pogotovo kad su štete ovako velike, gotovo je nemoguća za napraviti. Za to smo dali jasnu poruku', rekao je ministar Tihomir Jakovina.

A koliko je sustav navodnjavanja u nas ozbiljan, govori i to što na stranicama Hrvatskih voda piše da je predsjednik Nacionalnog povjerenstva za navodnjavanje bivši premijer Ivo Sanader i bivši ministar poljoprivrede Petar Čobanković.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene