Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Radna skupina:

'Hrvatsko zdravstvo ima 20-ak 'umjetnih pluća' više nego što mu treba'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Bivši ministar Rajko Ostojić nabavio je 35 novih uređaja 2013. godine za 37 milijuna kuna.

Radna skupina Ministarstva zdravlja zaključila je da hrvatsko zdravstvo ima dvadesetak ECMO uređaja, tzv. umjetnih pluća, više nego što mu to objektivno treba, nakon što je bivši ministar Rajko Ostojić nabavio 35 novih uređaja 2013. godine za 37 milijuna kuna.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Reakcija na izjavu pravobraniteljice Kujundžić: ''Brine me ako netko interpretira kao 'seksistički ispad' kolegijalni i prijateljski pozdrav'' Slika nije dostupna Najavio racionalizaciju Zdravstveni proračun veći za 170 milijuna kuna, Kujundžić: "To nije dovoljno"

Broj ECMO uređaja u Hrvatskoj uvelike nadmašuje stvarne potrebe hrvatske populacije za pružanjem ECMO potpore, navodi se u zaključku radne skupine koju je oformio ministar zdravlja Siniša Varga kako bi provjerio opravdanost nabave tih uređaja u vrijeme mandata njegova prethodnika Rajka Ostojića.

Zaključci Radne skupine za analizu opremljenosti i potreba bolničkih zdravstvenih ustanova aparatima za izvantjelesnu plućnu i srčanu cirkulaciju napravljeni su na temelju korištenja tih uređaja u hrvatskim bolnicama u protekle dvije godine.

Zašto su potrošeni milijuni na aparate koji u bolnicama skupljaju prašinu?

'Potrebe hrvatske populacije mogu se zadovoljiti s 21 do maksimalno 26 uređaja. Već s 21 uređajem, uz njihovu dobru raspoređenost, bili bismo po broju ECMO uređaja na 100.000 stanovnika na razini najrazvijenijih europskih država', navodi se u zaključcima radne skupine, kojom je predsjedala Adriana Vince, sanacijska upraviteljica Klinika za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević.

S obzirom da u pojedinim bolnicama ECMO aparati nisu ni raspakirani, radna skupina predlaže da ih se raspodjeli u bolnice gdje ih se više koristi, primjerice da se dva stacionarna i dva transportna ECMO uređaja preraspodjele u Kliniku Dr. Fran Mihaljević.

'Onemogućite ministra da zajam potroši na način na koji su kupljeni ECMO uređaji'

Također se predlaže da se iz ECMO nacionalne mreže isključe KBC Sestre milosrdnice, KB Merkur i KB Sveti Duh, te opće bolnice Varaždin, Zadar, Dubrovnik, Pula i Slavonski Brod, koje raspolažu s ukupno 13 ECMO uređaja, a u protekle dvije godine nisu ih uopće koristile ili je to bilo sasvim sporadično.

Uporabu standardizirati

Zaključak je i da uporabu ECMO uređaja treba standardizirati sukladno preporukama međunarodne organizacije ELSO iz Michigana, da se oformi Nacionalni centar za ECMO potporu s jasno razrađenim smjernicama rada, te da se uloži dodatni napor i sredstva u adekvatnu edukaciju i trajno usavršavanje kadra koji će se baviti tom složenom procedurom.

Uz Adrianu Vince i Gorana Tešovića iz Klinike za infektivne bolesti, u ranoj skupini su bili i Miran Cvitković (KBC Zagreb), Edvard Galić (KB Sveti Duh), Petar Mardešić i Zvonimir Ante Korda (Magdalena - Klinika za kardiovaskularne bolesti osječkog Medicinskog fakulteta), Jadranka Pavičić Šarić (KB Merkur) i Boris Starčević (KB Dubrava). (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene