Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Premijer traži očitovanje

Zašto su potrošeni milijuni na aparate koji u bolnicama skupljaju prašinu?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatska udruga bolničkih liječnika optužila je ministra Ostojića da je nepotrebno i mimo procedure nabavio velik broj ECMO uređaja koji danas u bolnicama skupljaju prašinu. Ministrovo očitovanje sad je zatražio i premijer Milanović.

Nakon optužbi Hrvatske udruge bolničkih liječnika (HUBOL) na račun ministra zdravlja Rajka Ostojića da je zaobilazeći proceduru nabavio previše ECMO uređaja za bolnice, premijer Zoran Milanović od njega je zatražio očitovanje, piše Slobodna Dalmacija.

Pročitajte i ovo Suci Ustavnoga suda 13 članova suda Tko su suci koji su donijeli odluku o Zoranu Milanoviću? Jedna je svečano otvarala lift, drugi se lažno predstavljao i bio osumnjičen za primanje mita Miroslav Šeparović i Zoran Milanović Parlamentarni izbori 2024. Milanović ne odustaje, čeka se Ustavni sud: Danas pada odluka

Iz Ministarstva poručuju kako je cijela procedura odrađena transparentno i bez ikakvih nepravilnosti te da su o nabavi odlučivali vrhunski hrvatski stručnjaci.

HUBOL-ove optužbe temelje se na činjenici da je Ostojić prošle godine neopravdano udeseterostručio broj ECMO aparata koji služe izvantjelesnom obogaćivanju krvi kisikom, koje je potrebno vrlo malom broju teških bolesnika s najtežim mogućim poremećajima disanja ili rada srca.

'Onemogućite ministra da zajam potroši na način na koji su kupljeni ECMO uređaji'

Time je Hrvatska postala jedna od država s najvećim brojem takvih aparata po broju stanovnika. Kod nas jedan takav aparat dolazi na 110.000 stanovnika dok u Švedskoj jedan aparat dolazi na 250.000 stanovnika, a u Njemačkoj jedan na 365.000 stanovnika.

Trošak šestogodišnjeg servisa i održavanja uređaja iznosi oko 10 milijuna kuna.

HUBOL-ova analiza pokazala je da ovi uređaju u hrvatskim bolnicama uglavnom skupljaju prašinu. Stoga su od premijera Milanovića zatražili da ne dopusti ministru Ostojiću da sredstva Svjetske banke za zdravstvo potroši na isti način na koji je potrošio novac za nabavljanje ECMO uređaja.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene