Obavijesti Video Pretražite Navigacija
NAJVEĆI SIGURNOSNI IZAZOV

Koliko će koštati, tko to plaća i zašto ministri opet moraju u školske klupe: Ovo je sve što trebate znati o hrvatskom predsjedanju EU-om

Vlada je usvojila akcijski plan gdje će izaslanstva spavati i tko će što plaćati (Foto: Dnevnik.hr) - 4
Vlada je usvojila akcijski plan gdje će izaslanstva spavati i tko će što plaćati (Foto: Dnevnik.hr) - 4 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Vlada je usvojila akcijski plan gdje će izaslanstva spavati i tko će što plaćati (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Vlada je usvojila akcijski plan gdje će izaslanstva spavati i tko će što plaćati (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Foto: DNEVNIK.hr Vlada je usvojila akcijski plan gdje će izaslanstva spavati i tko će što plaćati (Foto: Dnevnik.hr) - 4 Vlada je usvojila akcijski plan gdje će izaslanstva spavati i tko će što plaćati (Foto: Dnevnik.hr) - 4 Foto: DNEVNIK.hr +0 Vlada je usvojila akcijski plan gdje će izaslanstva spavati i tko će što plaćati (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Galerija 1/3 >>
Presjedanje Europskom unijom za 260 dana preuzima Hrvatska. Vlada je već usvojila akcijski plan, a Dnevnik Nove TV otkriva gdje će se sastanci održavati, gdje će izaslanstva spavati, tko će što plaćati, tko će koga čuvati i voziti.

Hrvatsko presjedanje Europskom unijom bit će najvažniji sigurnosni izazov za zemlju još od neovisnosti. Prošlotjedni dubrovački summit bio je generalna proba koji je uspješno položen. Prvim danima siječnja u Hrvatsku dolazi nova Europska komisija predvođena šefom Europske komisije.

Najvažniji događaj održat će se u svibnju kada je sastanak šefova vlada Europske unije, u sklopu kojeg će se održati summit zapadnog Balkana i svih onih koji su kandidati ili žele ući u Europsku uniju. Od siječnja do lipnja održat će se 20-ak neformalnih ministarskih sastanaka, a u istom razdoblju održat će se od 180 do 200 stručnih sastanaka.

Zbog togaje ovo najveći sigurnosni izazov gdje su pripreme u MUP-u već započele. Sve se radi po europskim standardima, nema hrvatske improvizacije pa se već u detalje zna tko vozi i čuva svako izaslanstvo članice EU. Čuva se Europsku komisiju i sve povjerenike, sve šefove države i vlada koji će doći u Zagreb u svibnju te ministre koji će biti na tim neformalnim ministarskim sastancima.

Ministri ponovno u školskim klupama

Što se tiče koliko će tu ljudi raditi, zasad je angažirano 479 osoba, a trebalo bi ih biti više od 1000. Školu je posljednjih nekoliko mjeseci prošlo njih 800. U školu će i ministri Andreja Plenkovića i to gotovo svi osim ministra Kuščevića, Gorana Marića i ministra Medveda.

Ministri će tako u rujnu učiniti prije svega kako funkcionira Vijeće Europske unije, a Hrvatska bi trebala biti neutralna i ne nametati svoje teme ili teme koje Hrvatsku zanimaju. Učit će se i diplomatskim vještinama pregovaranja, neki će možda i naučiti kako postati Henry Kissinger. Trebat će poboljšati i svoj engleski i francuski jezik, ali isto tako i usavršiti svoja stručna znanja i to posebno u telekomunikacijama, tehnologijama ili poljoprivredi.

NSB veliko gradilište

Poslovi već kreću od sljedećeg tjedan kada se NSB pretvara u veliko gradilište, a upravo će se tamo održati najveći broj sastanaka. Zračna luka Franjo Tuđman u lipnju dobiva i VIP salon za sve uzvanike koji će dolaziti u Zagreb, a od ljeta će Vlada s hotelima koji mogu primati izaslanstva koja će dolaziti prvim šest mjeseci u Zagreb potpisivati sporazume.

Koliko će to koštati porezne obveznike?

Što to plaća Hrvatska? Plaćamo ministarske sastanke, ministru i jednom članu izaslanstva. Sve ostalo, uključujući stručne sastanke, plaćaju zemlje članice Europske unije. Predsjedanje otprilike košta od 50 do 115 milijuna eura, a Vlada Republike Hrvatske tvrdi da će to biti puno manje. Koliko će to točno koštati porezne obveznike, doznat ćemo u lipnju.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene