Ministarstvo vanjskih poslova traži studente koji bi radili tijekom predsjedanja Hrvatske Vijećem Europske unije, no jedan je detalj posebno zasmetao Svjetskom savezu mladih Hrvatske. Od studenata se traži da volontiraju, a jedino bi im bili pokriveni troškovi prijevoza.

Galerija


Neki studenti su se pobunili zbog Natječaja za časnike za vezu za potrebe RH  koji je objavilo Ministarstvo vanjskih poslova i zagrebačko sveučilište jer smatraju da ih često iskorištavaju kao besplatnu ili jeftinu radnu snagu, a upravo je to jedan od glavnih razloga zašto mladi odlaze iz zemlje.

Vezani članci Charles Michel, predsjednik Europskog vijeća Charles Michel u samoizolaciji: Odgođen sastanak čelnika država članica EU-a Osiguranje od potresa Hrvati na osiguranje godišnje troše 250 eura, tri puta manje od europskog prosjeka

"Zanimljivo je da se u natječaju zahtijeva intenzivno radno vrijeme. Ne možemo zamisliti neku mladu osobu koja bi volontirala na intenzivnom radnom vremenu i odrađivala ozbiljan posao besplatno ili bez ikakve naknade", kaže Luka Poslon iz Svjetskog saveza mladih Hrvatska.

"Ako će ministri i saborski zastupnici volontirati za svoj rad, onda bismo i mi studenti možda volontirali. Ovako, ne", kaže student Ivan.

Luka Poslon ističe i da su iz Svjetskog saveza mladih Hrvatska izračunali da bi tijekom šestomjesečnog volontiranja mladima bila isplaćena tek naknada za troškove prijevoza u iznosu od 600 kuna.

Mišljenje studenata je pak podijeljeno pa tako neki od njih kažu da bi pristali obavljati ovaj posao bez da budu plaćeni.

"Inače bih volontirao za takve stvari, ali nisam baš siguran kad imam faks i puno obveza", kaže student Patrik.

Svoj komentar o navedenom natječaju dao je i poznati poduzetnik Saša Cvetojević koji kaže da je i sam nekad volontirao.

"Volontiranje je načelno nešto dobro i tome se ne bi trebalo generalno protiviti. No, pitanje je za koga - za ovakvu državu, na ovakav način, za ljude koji troše novac kao pijani milijunaši iz proračuna i nikome ne odgovaraju?", rekao je Cvetojević.

Iz Ministarstva nam kažu da su se rukovodili praksom nekih od dosadašnjih predsjedateljica koje su usporedive s Hrvatskom - poput Latvije, Bugarske i Estonije koji su angažirali studente na bazi volontiranja uz pokrivanje manjih troškova poput prijevoza i prehrane. Natječaj je otvoren do četvrtka.

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr