Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Hrvatski vojnici u paklu Kandahara

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Pripadnici Hrvatske vojske već se desetak dana nalaze u Kandaharu na jugu Afganistana, u nekad najjačem uporištu talibana, a danas mjestu najvećeg otpora talibanskih pobunjenika, doznaje Jutarnji list, o čemu Ministarstvo obrane nije izvijestilo javnost.

Prema našim izvorima, u Kandaharu su pripadnici OMLT-a kojima je zadaća obučavanje pripadnike Afganistanske narodne armije, a na jug Afganistana su poslani po zapovijedi iz zapovjedništva ISAF-a, piše Jutarnji list. 

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Susret s predsjednikom Josipović s vojnicima HV-a u Afganistanu: 'Budite ponosni na njih!' Slika nije dostupna Sabor odlučio Iduće dvije godine Hrvatska u Afganistan šalje 350 vojnika

Kako doznajemo, nije riječ o jednokratnoj zadaći, već su predviđene i rotacije, a jedna “smjena” u Kandaharu traje približno dva tjedna. Baza četrdesetak pripadnika OMLT-a je u Mazar-e-Sharifu, gdje su stigli u svibnju ove godine. Službeno objašnjenje Ministarstva obrane tada je bilo da će njihova zadaća biti obučavanje pripadnika afganistanske vojske i čuvanje baze ISAF-a.

Sva pitanja o mogućem angažmanu hrvatskih vojnika na jugu Afganistana, proširenjem ISAF-a na cijelu zemlju, odbacivana su kao spekulacije koje nemaju nikakve osnove. Osim toga, tvrdilo se kako su hrvatske vlasti s ISAF-om dogovorile da naše vojne snage mogu ići samo na sjever zemlje. 

No, ISAF-ovim preuzimanjem ovlasti nad cijelom zemljom, tvrde naši sugovornici, raniji dogovori više ne vrijede i svi pripadnici ISAF-a mogu biti prebačeni u bilo koji dio zemlje u skladu s potrebama.

U tri i pol godine boravka u Afganistanu pripadnici hrvatskog kontingenta bili su razmješteni u Kabulu, Mazar-e-Sharifu i Changhcharanu u područjima gdje je vladao kakav-takav mir. 

No s odlaskom na jug zemlje otvaraju se velike mogućnosti da se vojnici nađu na meti talibana, ali i da uskoro budu poslani na istok zemlje čiji je nadzor od jučer preuzeo ISAF i gdje se također vode teške borbe s talibanima.

Upitna je kvaliteta opreme s kojom su hrvatski vojnici otišli na jug Afganistana. Za razliku od drugih vojski, HV nema moderna oklopna vozila, već pokoji blindirani džip s osnovnom blindiranom zaštitom, a upitna je i kvaliteta sustava veze.

Informacija o ulasku hrvatskih vojnika u Kandahar dolazi u trenutku kada bi hrvatska Vlada trebala Saboru uputiti novi prijedlog o povećanju broja vojnika u Afganistanu.

Prema tvrdnjama iz redova HDZ-a, u Afganistan bi trebalo otići još 150 vojnika, no prema vijestima iz Ureda Predsjednika, predsjednik Mesić bi se složio sa slanjem samo 50 osoba, među kojima ne bi bili samo vojnici nego i civilni djelatnici. Osim toga, predsjednik je i službeno rekao da je on za slanje vojnika u promatračke misije, ali ne i operacije nametanja mira jer HV za to nije opremljen.

Proširenje hrvatske vojne misije na jug Afganistana poklapa se i s odlukom američke Vlade da ukine zabranu na dio vojne pomoći Hrvatskoj.

Ministar obrane Berislav Rončević upravo se jučer sastao s američkim ministrom obrane Rumsfeldom, a jedna od tema bio je upravo Afganistan. Zasad ostaje otvoreno pitanje je li Hrvatska naklonost SAD-a “platila” slanjem svojih vojnika na jug Afganistana?

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene