Obavijesti Video Pretražite Navigacija
KAKO DOSKOČITI POSKUPLJENJIMA

Visoki računi za struju gase javnu rasvjetu: Pogledajte što hrvatski gradovi rade da bi uštedjeli, neki su štedljiviji od - Njemačke

Aktualno Galerija Javna rasvjeta - 3 Javna rasvjeta - 3 Foto: DNEVNIK.hr Javna rasvjeta - 2 Javna rasvjeta - 2 Foto: DNEVNIK.hr Javna rasvjeta - 1 Javna rasvjeta - 1 Foto: DNEVNIK.hr Brinje - 2 Brinje - 2 Foto: DNEVNIK.hr +0 Brinje - 1 Galerija 1/5 >>
Na sve skuplje energente i električnu energiju, poslovno organizirani Nijemci odgovaraju planskom štednjom na uličnoj rasvjeti. Reporterka Dnevnika Nove TV Marina Bešić Đukarić provjerila je koliko su Hrvati spremni štedjeti.

Zbog sve skupljih energenata i električne energije, neki gradovi skraćuju vrijeme upaljenog svjetla, dok drugi uvode senzore za pješake i bicikliste. Reporterka Dnevnika Nove TV Marina Bešić Đukarić potražila je mjesta koja uvode ovakve mjere i pronašla ona koja su štedljivija - čak i od Njemačke.

U općini Brinje javna se rasvjeta gasi u kasnim večernjim satima. "Gasi se u svim naseljima, svim mjesnim odborima kojih imamo 11, uključujući centar Brinja. Odlučili smo se zbog velikog poskupljenja struje, od gotovo 260 posto. Da nismo ugasili troškovi bi bili 1,5 milijuna kuna", rekao je Zlatko Fumić, načelnik općine Brinje.

Slični prizori vidljivi su i u Vukovaru, gdje je od travnja noću upaljena svaka druga svjetiljka. "Do sada je po pokazateljima u odnosu na proteklu godinu ušteda 40.000 kwh, što je po današnjoj cijeni koju grad Vukovar trenutačno plaća 75 tisuća kuna", rekao je Dražen Čulig iz Upravnog odjela za komunalno gospodarstvo.

Pročitajte i ovo Informer: Solarna energija - 6 FER istražuje mogućnosti Sanjate manji račun za struju? Ima rješenja, pogledajte što morate znati ako uvodite solarnu energiju

Djelomično smanjenje ima i Župa Dubrovačka, dio svjetala gasi i Split, dok Rijeka o tome još ne razmišlja. Gašenje rasvjete u Zagrebu smatraju opasnim za promet i građane, okreću se led svjetlima, baš kao i Dubrovnik koji tako planira uštedjeti 2 milijuna kuna. Jeftinijim izvorima skloniji su i Šibenik, Osijek, Cres.

"Pokrenuli smo proces energetske tranzicije pa smo tako zamijenili rasvjetu u led rasvjetu, u štedljiviju rasvjetu tako da su nam računi u ovom trenutku puno manji", rekao je gradonačelnik Cresa Marin Gregorović.

"Mi smo imali situaciju da smo prilikom jedne isto ovako zamjene probali nakon ponoći smanjivati snagu, odnosno snagu vati, razinu svjetla - nije se pokazalo popularno, naši su građani negodovali", rekao je Danijel Mileta, zamjenik gradonačelnika Šibenika.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna proizvodnja početkom 2023. Grupa Petrol ulazi u proizvodnju električne energije u solarnim elektranama u Hrvatskoj

Ni Osječani nisu skloni odreći se svjetla. "Pošto imam malu djecu koja idu iz Glazbene škole i s nekih aktivnosti, do ponoći ne bih gasio svjetla, nakon ponoći mislim da je to u redu", rekao je Zvonimir Svalina iz Osijeka. "Mislim da ima puno boljih, drugih načina da se uštedi struja", dodao je osječanin Toni Jerković.

Pokazuje to i energetska obnova srednjoškolskog igrališta, model koji se žurno želi primijeniti na sve gradske objekte. "Instalirana je sunčana elektrana na krov, snage 93 kwh i upravo time smo postigli uštedu od 50 000 kuna godišnje u cijeni električne energije te 40.000 kuna u cijeni grijanja", rekao je Dragan Vulin, zamjenik gradonačelnika Osijeka.

Sportskim objektima u Osijeku računi su skočili za više od šest milijuna kuna, a slično je i s troškovima javnog prijevoza. Zbog skupog goriva uvode se električni autobusi i kroje se nove putničke linije. "Na način da neke linije spajamo, da neke racionaliziramo", dodao je Vulin. 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene