Dok se svađamo s predsjednikom Srbije, političkim strujama u Bosni i Hercegovini, a i sa Slovenijom imamo spor oko granice, dogovorili smo se barem s Italijom.

Galerija +0 Saša Kopljar

Hrvatska i Italija potpisale su ugovor o razgraničenju isključivih gospodarskih pojaseva u Jadranskom moru. Time je trajno uređeno pitanje razgraničenja u skladu s međunarodnim pravom.

Linija razgraničenja ne ide samom sredinom Jadranskog mora, nego je malo zapadnije. Početna točka mu je otprilike u ravnini Umaga, a proteže se daleko na jug i završava u moru južnije od Prevlake. Naš isključivi gospodarski prostor nije cjelovit, već se prekida oko Palagruže. Tamo je izbočeni dio hrvatskog teritorijalnog mora, koje se smatra dijelom našeg obalnog mora. Dio mora najbliže našem kopnu zove se unutarnje vode. Isključivi gospodarski pojas ide od granice teritorijalnog mora do linije razgraničenja s Italijom.

Kolut za spašavanje Otkriveni detalji strašne havarije na Jadranu, pronađena tijela tri člana posade: "Svi su skočili u more bez pojasa za spašavanje..."

Međunarodno pravo dopušta svim državama da u našem gospodarskom pojasu slobodno plove i lete iznad njega. Veleposlanik Jakša Muljačić, pregovarač s talijanskom stranom, otkrio je za Dnevnik Nove TV još pojedinosti.

Robert Golob Robert Golob: "Arbitraža ostaje 'sidro' u politici prema Hrvatskoj"

"Znači da je Hrvatska dobila više nego Italija s obzirom na konfiguraciju otoka i njenog terena i to je što bi se reklo win win kombinacija. U praksi znači to da državljani trećih država ne mogu loviti u gospodarskom pojasu. Na primjer ni Crnogorci ni Albanci, ni neki treći koji bi tu došli lovit. Talijani da i Slovenci da. Ovo bi bio idealan primjer za nas i prijateljsku nam Sloveniju na koji način se rješavaju ovakva razgraničenja", objasnio je. 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

 


 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju