Plantaža mandarina u Kominu sravnjena je sa zemljom.


Drama u Kominu. Plantaža mandarina sravnjena je sa zemljom, a vlasnica Nada Vuletić je godinama u sudskom sporu s Hrvatskim vodama oko vlasništva. Uzgajivačica kaže kako nisu plantažu smjeli dirati do pravomoćnosti presude. Hrvatske vode kažu da je štetila vodnom režimu.

Vezani članci Kreće čišćenje trakošćanskog jezera - 3 Napokon počeo veliki projekt: Prazni se jezero ispod dvorca Trakošćan, skriva li dno još nešto osim mulja? Nizak vodostaj Drave kod Osijeka - 2 Iz grada na Dravi stižu prizori kakve se rijetko viđa: 17 godina je prošlo otkako su Osječani zadnji put šetali koritom europske Amazone

'Mandarine su tako rodile, da ih se moglo bagerom brati', kazala je Nada.

Hrvatske vode pokrčile su gospođinu plantažu mandarina jer, kažu, zemljište je državno.

'Plantaža mandarina koju obrađuje obitelj Vuletić nalazi se na separacijskom nasipu Bisage koji je vodna građevina, javno vodno dobro', priopćili su iz Hrvatskih voda.

Nada kaže da ondje nikada nije bilo nasipa te da je ona kupila zemlju za 100.000 maraka, ali nikad se nije uknjižila.

Čeka se presuda Županijskog suda u Dubrovniku, a do pravomoćnosti nitko ne smije dirati njihove mandarine, misle Vuletići.

'To su došle marice, to su došli džipovi policijski, kao da je moj sin ne borac hrvatske države nego ratni zločinac. Ovako je Hitler radio, ovako nitko nije radio nego Hitler', rekla je gospođa Nada.

'Ona se meni sad pravda kako ja nisam uknjižila, kaže nije ni tvoje, nego državno, pa ako je državno državna sam i ja', kuka Nada.

'Državna vodopravna inspektorica, rješenjem iz 2014. godine, naložila je obitelji Vuletić da ukloni trajne nasade voćaka, što nije učinjeno' priopćili su iz Hrvatskih voda.

Pitali smo zašto nisu pričekali s bagerima da gospođa pobere mandarine.

'Temeljem Zakona o vodama u inundacijskom području zabranjeno je obavljati radnje kojima se može pogoršati vodni režim i povećati stupanj rizika od štetnog djelovanja voda', odgovorili su u Hrvatskim vodama.

Ali svako zlo za neko dobro.

'Kad nisam crkla onda kad su mi krčili, živjet ću sto godina, sto godina ću živjeti', zaključuje Nada.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju