Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Odlična kvaliteta

MALO IH JE, ALI SU VRIJEDNE 'Lani smo imali 10 vagona, a ove godine nemamo tri'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U dolini Neretve počela je berba mandarina. Ipak, u odnosu na lanjsku rekordnu berbu, ove godine ubrat će se tek trećina mandarina.

Proizvođači bi ipak mogli doći na svoje, zbog odlične kvalitete neretvanska mandarina ove godine postići će višu cijenu na tržištu.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna "Tko hoće raditi, može zaraditi'' Uranila poslastica: Cijena iznimno cijenjene namirnice penje se i do 150 kn za kg Slika nije dostupna Odličan izvor prihoda NOVI HIT NA ISTOKU HRVATSKE Sve što naprave prodaju, a od uroda s 10 hektara može živjeti cijela obitelj!

Iako je urod puno manji od lanjskoh, pred Javorkom je veliki posao. 'Trebalo je biti oko 10 vagona, trebalo je biti puno više, ali pošto je toliko loš rod, ove kasnije sorte su nam totalno pobacile', rekla je Javorka Šabić iz Opuzena.

Proizvođači iz čitave Europe su nezadovoljni urodom. 'Lani smo imali 10 vagona, a ove godine nemamo tri', kaže Javorka. Ipak, kvantiteta ne znači i kvalitetu, a ona je kod neretvanske mandarine jako visoka.

VIDEO Zbog papirologije propadaju milijuni

'S tim što je ove godine puno bolja kvaliteta ploda, i kroz bolju cijenu ove godine nadoknadit, ako ostane ovako', rekao je Jure Vodanović iz Blace.

A ta cijena zasada je dvostruko veća od lanjske. 'Negdje je oko 6 kuna je izlazna cijena iz doline Neretve. Ove godine ako bude 35 tisuća tona, trebali bi smo znati da smo na ovoj situaciji zadovoljni', rekao je Strahimir Filipović, vlasnik otkupnog centra.

Glavna tržišta, uz hrvatsko, biti će zemlje regije. 'Dobro se nosimo trenutno na tržištu s konkurencijom, vrebamo što Španjolci rade na sjeveru Europe, prilagođavati ćemo se', kaže Filipović.

A to znači da se neće toliko koristi europske zaštitne mjere, jer je tržišna cijena mandarina sada dvostruko veća od predviđenog iznosa Europske komisije.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene