Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna
uživo

UŽIVO Ustavni sud: "Milanović ne može biti ni mandatar ni predsjednik Vlade ni ako podnese ostavku"

Hrvatska 12. u svijetu po starosti populacije

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Planetarni proces starenja zahvatio je, dakako, i Hrvatsku, a po nekim vitalno-statističkim podacima UN-a naša je zemlja i iznad svjetskog prosjeka, upozorava u stručnom osvrtu posvećenom starenju hrvatske populacije dr. Berislav Skupnjak.

Naime, prema publikaciji UN-a naslovljenoj "Starenje populacije 2006.", Hrvatska je na 12. mjestu među 192 države članice UN po postotku stanovnika starijih od 60 godina. Time se Hrvatska svrstala u skupinu manje od deset posto zemalja s tako velikim brojem starijih osoba.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Kongres traumatologa Čovjek će tijekom života imati tri prijeloma, no u kakvom stanju je domaća traumatologija? Slika nije dostupna Množimo se, množimo Fantastičan prikaz rasta populacije: A još za Univerzijade u Zagrebu nas je bilo "samo" 5 milijardi

Zanimljiv je i komparativni podatak da je postotak starijih u Hrvatskoj viši od svjetskog prosjeka (11 posto) i europskog prosjeka (12 posto). 

Prema UN-ovoj metodologiji važećoj za stariju populaciju i brigu o starijim osobama, Hrvatska je svrstana u "više razvijeno područje".

Skupnjak ističe da hrvatske organizacije i institucije moraju prihvatiti stajalište Svjetske zdravstvene organizacije, stvarajući pretpostavke za "aktivno, zdravo, produktivno i kreativno starenje". 

Stariji ne smiju postati žrtve svojevrsne dobne diskriminacije,
zaključuje se u stručnom ogledu objavljenom u časopisu Hrvatske liječničke komore.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene