Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Planetarni proces starenja zahvatio je, dakako, i Hrvatsku, a po nekim vitalno-statističkim podacima UN-a naša je zemlja i iznad svjetskog prosjeka, upozorava u stručnom osvrtu posvećenom starenju hrvatske populacije dr. Berislav Skupnjak.


Naime, prema publikaciji UN-a naslovljenoj "Starenje populacije 2006.", Hrvatska je na 12. mjestu među 192 države članice UN po postotku stanovnika starijih od 60 godina. Time se Hrvatska svrstala u skupinu manje od deset posto zemalja s tako velikim brojem starijih osoba.

Vezani članci Mobilni ured u Banovini Mobilni timovi započeli prijavu štete po Banovini, stanovnici zbunjeni procedurom Slika nije dostupna Papa uputio kritiku mladima: Starci nisu "Marsovci"

Zanimljiv je i komparativni podatak da je postotak starijih u Hrvatskoj viši od svjetskog prosjeka (11 posto) i europskog prosjeka (12 posto). 

Prema UN-ovoj metodologiji važećoj za stariju populaciju i brigu o starijim osobama, Hrvatska je svrstana u "više razvijeno područje".

Skupnjak ističe da hrvatske organizacije i institucije moraju prihvatiti stajalište Svjetske zdravstvene organizacije, stvarajući pretpostavke za "aktivno, zdravo, produktivno i kreativno starenje". 

Stariji ne smiju postati žrtve svojevrsne dobne diskriminacije,
zaključuje se u stručnom ogledu objavljenom u časopisu Hrvatske liječničke komore.