Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Hrvatska je sve starija, pa su i prijelomi kuka u starijoj životnoj dobi sve češće ozljede.


U prosjeku će čovjek tijekom života imati tri prijeloma. Stoga ne čudi što je traumatologija iznimno važna grana medicine, a nužan je i stalan napredak te edukacija liječnika. Koje su najsuvremenije metode liječenja, liječnici su mogli doznati na kongresu Hrvatskog društva traumatologa u Zagrebu na koji su stigli i brojni svjetski stručnjaci.

Vezani članci Hitna pomoć, ilustracija U obiteljskoj kući pronađena žena s ozljedama nastalim od oštrog predmeta, hitno je prebačena u bolnicu Demografska slika Vukovara - 3 Iako Slavonija bilježi demografski potop, u Vukovaru se vide pomaci: "Povukli smo poticaje, što je bio velik vjetar u leđa"

Iščašen kuk i slomljena zdjelica na više mjesta teške su ozljede koje su Domagoju Soleničkom ostale nakon prometne nesreće.

"Ja se čudim sam sebi da sam sve to proživio i da sam uspio proći kroz to sve", kaže g. Solenički.

Na zagrebačkoj traumatologiji prošao je tešku operaciju nakon koje je slijedio i dugotrajan oporavak. No, danas može normalno hodati. Prometne nesreće, sportske ozljede, nasilje, padovi - traumatologe čine vrlo zaposlenima.

"Fraktura u području kuka u osoba starijih od 65 godina je puno češća od nekih kroničnih bolesti o kojima se govori i piše, kao što su karcinom dojke, šećerna bolesti ili pak moždani udar", naglašava Dinko Vidović, specijalist ortopedije i traumatologije.

A najnovije metode i tehnike u traumatologiji, svjetski liječnici ovih dana izmjenjuju na kongresu traumatologa u Zagrebu. Kao i najsuvremenije vrste implantata.

"Svi su proizvodi od titana koji je sad materijal koji se najviše koristi, pratimo najnovije trendove koji idu u medicini. Domaći proizvod, kvaliteta je na mjestu", kaže proizvođač Siniša Teskeređić.

Prezentiran je i stroj koji iz krvi pacijenta stvara pripravak koji pomaže pri liječenju opeklina.

"Dobije se pripravak koji pomaže u zastaranju bilo kod kroničnih rana koje se teško liječe, bilo kod teških opeklina. Oporavak teško opečenog pacijenta se može skratiti i do dva mjeseca", ističe proizvođač Mario Satinović.

No, i uz modernu tehnologiju, ipak je najvažnije znanje doktora kojeg naši, tvrdi predsjednik Hrvatskog društva traumatologa Tedi Cicvarić, imaju dovoljno. "Promicanjem znanja i učenja traumatoloških tehnika mi smo tu na europskom nivou".

Koliko je ovu granu medicine potrebno i dalje razvijati, govori i da čovjek u prosjeku tijekom života ima i do tri prijeloma.
 


 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju