Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dani zaštite i sigurnosti

Hrvatska vojska i vatrogasci demonstriraju svoju spremnost reagiranja na terorizam i poplave

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kako spriječiti naoružanog napadača? Kako se pretražuje sumnjiva prtljaga? Kako izgleda spašavanje unesrećenih iz ruševina? Odgovori na sva ta pitanja mogu se u iduća dva dana pronaći na Danima zaštite i sigurnosti na glavnom zagrebačkom trgu. Koliko je Hrvatska spremna za izvanredne situacije, provjerila je ekipa Nove TV.

Neovisno hoće li napadač otvoriti vatru ili se zabarikadirati, veliku pomoć vojnoj polici pružit će uvježbani psi.

Pročitajte i ovo Ilustracija Povećana opasnost od terorizma Slovenija produljila kontrolu granice s Hrvatskom i Mađarskom Ilustracija nakon paljenja Kurana Ova zemlja podiže razinu opasnosti od terorizma, postoji konkretna prijetnja od napada

"U današnje vrijeme opasnosti u ovom svijetu, psi vodiči za detekciju eksploziva su najtraženiji", rekao je bojnik Željko Barbir, zapovjednik satnije za obuku vodiča službenih pasa.

Što ne čudi s obzirom na terorističke prijetnje i načine na koji se napadi izvode. Prema izvješću SOA-e više od 10.000 radikalnih islamista nalazi se u državama hrvatskog jugoistočnog susjedstva. Ipak, među građanima i turistima nema straha. To je potvrdila i turistica Arceli, koja je u Hrvatsku došla iz Argentine.

"Ovdje se osjećam sigurno. Doma i ne baš. Ovdje ipak nisam vidjela toliko policije i vojske na cesti", rekla je.

I vatrogasci su utrenirani. Ovo ljeto borili su se s jednom od najgorih požarnih sezona. Nisu ni odahnuli a već su ih dočekale poplave.

"Vidjeli smo neki dan situaciju sa Zadrom. Zadar isto ima svoj potražni tim sa spasilačkim psom. Imamo po cijeloj Hrvatskoj raširene timove. Tako da smo spremni za bilo kakvu situaciju", rekao je Zoran Laslavić, predsjednik Povjerenstva za potražne pse u vatrogastvu.

I u Državnoj upravi za zaštitu i spašavanje tvrde da su opremljeni i spremni za sezonu poplava. Za takve situacije na raspolaganju imaju dva specijalna vozila: u Zagrebu i Osijeku.

"Vozilo koje će spasiti nekoga, evakuirati, dostaviti hranu, vodu, lijekove potrebnima koji su u okruženju vode", rekao je Dražen Domjan iz DOZUS-a.

A već sad ekstremne padaline stvaraju velike probleme diljem zemlje. Međutim, bez obzira na nepogodu, ljudi na terenu daju sve od sebe. No, sustav često zakaže. Taj film gledali smo tijekom požara u Dalmaciji, u Gunji i na koncu sad u Ninu i Zadru.
 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene