Obavijesti Video Pretražite Navigacija
nakon nesreće kod svete helene

Udruga za medicinsko pravo: ''Državni sustav maćeha je zdravstvenom radniku, policija je trebala znati da je ovisnik''

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Postupanje represivnih policijskih i pravosudnih tijela u slučaju liječnice drogiranog vozača koji je skrivio nesreću na naplatnoj postaji kod Svete Helene apsolutni je poraz tzv. pravne države i dokaz da je ovako postavljeni državni sustav ništa drugo nego maćeha zdravstvenom radniku, priopćila je Hrvatska udruga za medicinsko pravo.

Nezamisliva je brzina reakcije policije i suda u sankcioniranju liječnika, ali i nezainteresiranost i tromost istog aparata kad se određena kaznena i prekršajna djela svakodnevno čine protiv zdravstvenog radnika na uštrb pacijenta i zdravstvenog sustava u cjelini, navodi Udruga.

Pročitajte i ovo Liječnica Oštetila HZZO Lažirala recepte i preprodavala lijekove: Podignuta optužnica protiv liječnice dilerice Ilustracija Oduzeta joj licenca Liječnica opće prakse pacijentima u kartone upisivala - narkotike! Kolege u šoku: "Mnogi su krali te lijekove, ali ovoliko..."

Pitaju se hoće li više postojati u Hrvatskoj liječnika i zdravstvenih radnika koji će moći i dalje entuzijastički obavljati svoj posao te otrpjeti svakodnevne sustavne udarce društva na svim razinama vlasti. Kažu da se odredba Zakona o sigurnosti prometa na cestama paušalno i potpuno pogrešno tumači.

Posebno naglašavaju da se pretraga liječničke ordinacije smije i može obaviti samo u određenim slučajevima i pod jasno utvrđenim okolnostima (sumnja u postojanje kaznenog dijela), kao i instituta liječničke tajne i zaštićenosti medicinske dokumentacije. ''Nejasno je kažnjavanje liječnika zbog neinformiranja, a prema pisanju medija radi se o slučaju osobe koja je godinama evidentirana kao ovisnik što su trebali znati policijski službenici i bez dojava'', poručuje predsjednik Udruge Miran Cvitković.

Dodaje da se radi o nastavku diskreditacije zdravstvenog radnika kojeg se dovodi u stanje beznađa i straha. Apelirali su na cjelokupni sustav da prestanu biti maćeha zdravstvenom radniku, te da mu kao nositelju ustavne kategorije konačno omogući siguran i zadovoljan rad na dobrobit svih pacijenata i građana.

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene