Postupanje represivnih policijskih i pravosudnih tijela u slučaju liječnice drogiranog vozača koji je skrivio nesreću na naplatnoj postaji kod Svete Helene apsolutni je poraz tzv. pravne države i dokaz da je ovako postavljeni državni sustav ništa drugo nego maćeha zdravstvenom radniku, priopćila je Hrvatska udruga za medicinsko pravo.

Galerija


Nezamisliva je brzina reakcije policije i suda u sankcioniranju liječnika, ali i nezainteresiranost i tromost istog aparata kad se određena kaznena i prekršajna djela svakodnevno čine protiv zdravstvenog radnika na uštrb pacijenta i zdravstvenog sustava u cjelini, navodi Udruga.

Vezani članci Marijana Peček-Vidaković (Foto: Vijesti Nove TV u 14) Liječnica kojoj je pacijent prijetio jer ga je prijavila policiji: "Stavljeni smo u minsko polje" Liječnik s papirima (Foto: Dnevnik.hr) Policija uhitila 52-godišnjaka: Prijetio liječnici u Orahovici jer je prijavila policiji promjenu njegovog stanja

Pitaju se hoće li više postojati u Hrvatskoj liječnika i zdravstvenih radnika koji će moći i dalje entuzijastički obavljati svoj posao te otrpjeti svakodnevne sustavne udarce društva na svim razinama vlasti. Kažu da se odredba Zakona o sigurnosti prometa na cestama paušalno i potpuno pogrešno tumači.

Posebno naglašavaju da se pretraga liječničke ordinacije smije i može obaviti samo u određenim slučajevima i pod jasno utvrđenim okolnostima (sumnja u postojanje kaznenog dijela), kao i instituta liječničke tajne i zaštićenosti medicinske dokumentacije. ''Nejasno je kažnjavanje liječnika zbog neinformiranja, a prema pisanju medija radi se o slučaju osobe koja je godinama evidentirana kao ovisnik što su trebali znati policijski službenici i bez dojava'', poručuje predsjednik Udruge Miran Cvitković.

Dodaje da se radi o nastavku diskreditacije zdravstvenog radnika kojeg se dovodi u stanje beznađa i straha. Apelirali su na cjelokupni sustav da prestanu biti maćeha zdravstvenom radniku, te da mu kao nositelju ustavne kategorije konačno omogući siguran i zadovoljan rad na dobrobit svih pacijenata i građana.