Postupanje represivnih policijskih i pravosudnih tijela u slučaju liječnice drogiranog vozača koji je skrivio nesreću na naplatnoj postaji kod Svete Helene apsolutni je poraz tzv. pravne države i dokaz da je ovako postavljeni državni sustav ništa drugo nego maćeha zdravstvenom radniku, priopćila je Hrvatska udruga za medicinsko pravo.

Galerija


Nezamisliva je brzina reakcije policije i suda u sankcioniranju liječnika, ali i nezainteresiranost i tromost istog aparata kad se određena kaznena i prekršajna djela svakodnevno čine protiv zdravstvenog radnika na uštrb pacijenta i zdravstvenog sustava u cjelini, navodi Udruga.

Vezani članci Ilustracija Institucije reagiraju - prekasno: U školu i ordinaciju liječnice, koja mladoj pedagoginji nije odobrila bolovanje, upućene inspekcije Građani na brzom testiranju na lokaciji Dom zdravlja Zapad u Prilazu baruna Filipovića - 2 Iako je bila pozitivna na brzom testu, liječnica je poslala na PCR pa poručila: "Nemojte taksistima govoriti da ste pozitivni, stavite dvije maske, rukavice i bit će sve OK"

Pitaju se hoće li više postojati u Hrvatskoj liječnika i zdravstvenih radnika koji će moći i dalje entuzijastički obavljati svoj posao te otrpjeti svakodnevne sustavne udarce društva na svim razinama vlasti. Kažu da se odredba Zakona o sigurnosti prometa na cestama paušalno i potpuno pogrešno tumači.

Posebno naglašavaju da se pretraga liječničke ordinacije smije i može obaviti samo u određenim slučajevima i pod jasno utvrđenim okolnostima (sumnja u postojanje kaznenog dijela), kao i instituta liječničke tajne i zaštićenosti medicinske dokumentacije. ''Nejasno je kažnjavanje liječnika zbog neinformiranja, a prema pisanju medija radi se o slučaju osobe koja je godinama evidentirana kao ovisnik što su trebali znati policijski službenici i bez dojava'', poručuje predsjednik Udruge Miran Cvitković.

Dodaje da se radi o nastavku diskreditacije zdravstvenog radnika kojeg se dovodi u stanje beznađa i straha. Apelirali su na cjelokupni sustav da prestanu biti maćeha zdravstvenom radniku, te da mu kao nositelju ustavne kategorije konačno omogući siguran i zadovoljan rad na dobrobit svih pacijenata i građana.

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju