Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prognoze Talijana

'Hrvatska pristupni ugovor s EU potpisuje 2011.'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Italija je uvjerena da će Hrvatska u prvoj polovici 2011. potpisati pristupni ugovor s Europskom unijom, te da će 2012. biti godina njezina punopravnog članstva u Uniji.

Tako je bar izjavio u srijedu u Zagrebu talijanski ministar vanjskih poslova Franco Frattini, nakon razgovora s hrvatskim kolegom Gordanom Jandrokovićem.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Ceremonija posmrtnog uvrštenja General Gordan Čačić uvrstit će se u Dvoranu slavnih Slika nije dostupna Posjet Renea van der Lindena Prijateljski odnosi: Nizozemska podržava RH na putu prema EU

Dvojica ministara sastala su se na II. Koordinacijskom odboru ministara dviju vlada. Prvi takav susret održan je u srpnju 2009. u Rimu.

'Italija stvarno misli da će Hrvatska uspjeti potpisati ugovor o pristupanju u prvoj polovici 2011. Vjerujemo da će 2012. biti godina punopravnog članstva Hrvatske u EU', rekao je Frattini na zajedničkoj konferenciji za novinare s Jandrokovićem.

Jandroković je kazao da je svog talijanskoga kolegu podrobno izvijestio o trenutačnoj situaciji s tim u vezi i reformama koje su u tijeku, također ne propustivši istaknuti početak 2011., kao godine potpisivanja ugovora o pristupanju Hrvatske u EU.

>> Frattini: RH 2012. postaje punopravna članica EU

 

'Zahvalio bih na snažnoj i konstantnoj potpori Italije na našem europskom putu', rekao je Jandroković.

Dvojica ministara su na Koordinacijskom odboru razgovarala i o nedavnoj odluci hrvatskog Vrhovnog suda o denacionalizaciji. Radi se o odluci Suda iz kolovoza 2010. kojom se stranim državljanima omogućuje povrat oduzete imovine u nacionalizaciji u bivšoj Jugoslaviji.

Jandroković je kazao da Ministarstvo pravosuđa sada radi na modalitetima te odluke. Frattini je rekao da Italija sada očekuje da se aktiviraju molbe stranih državljana koje su bile zaleđene.

'Mi smo u očekivanju primjene te presude', istaknuo je Frattini. Prema riječima dvojice ministara danas se razgovaralo i o gospodarskoj suradnji, manjinama, zaštiti okoliša, posebice Jadrana, kao i euroatlantskoj perspektivi zemalja regije.

Italija je prvi vanjskotrgovinski partner Hrvatske i najveće hrvatsko izvozno tržište. Talijanska mala i srednja poduzeća prisutna su sa svojim investicijama u zemlji, ali je ministar Jandroković izrazio želju da u investiranju sudjeluju i velike talijanske kompanije.

Što se manjina tiče, hrvatski šef diplomacije je kazao da su najnovijim ustavnim promjenama pojačane pozicije svih manjina, pa tako i talijanske. Izrazio je želju Hrvatske da pomoć talijanske vlade Hrvatima u Molizeu bude 'izdašnija'.

Frattini i Jandroković suglasili su se oko očuvanja Jadranskoga mora, okoliša i bioloških resursa i smatraju da je to pitanje od iznimne važnosti za obje zemlje.

Govoreći o regiji podijelili su identičan stav, a to je da je euroatlantska perspektiva za jugoistočnu Europu iznimno važna. 'To je jedino moguće rješenje', kazao je Jandroković.

Istaknuli su da je u tom kontekstu posebice važna potpora Srbiji, nakon postizanja kompromisnog rješenja glede Rezolucije o Kosovu u Ujedinjenom narodima. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene